amerikaifutball, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/03/07 at 16:20

NFL kollektív szerződés: a tárgyalások folytatódnak

by

A meghosszabbított határidőig sem született megállapodás az NFL-csapatok tulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezete között az új kollektív szerződést illetően, ezért ismét kitolták a dátumot. Közvetítő segítségével tárgyalnak tovább.

Március 4-én lejárt az NFL-csapatok tulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezete [NFLPA] közötti, 2006-ban kötött kollektív szerződés [collective bargaining agreement – CBA], új pedig nem született helyette. Ez a következő szezon elmaradását vonná maga után, de a felek a tárgyalások folytatásában állapodtak meg, és a határidőt meghosszabbították először egy nappal, majd pénteken újabb egy héttel.

Az álláspontok nagyon lassan közeledtek egymáshoz, ezért az elmúlt két hétben professzionális közvetítő segítségét is igénybe vették. George Cohen tavaly az amerikai labdarúgó liga [MLS] és játékosai között segített elsimítani a nézeteltéréseket, és ezúttal is lendített a megbeszélések menetén.

A vitatott pontok közé tartozik az évi 9 milliárd dolláros jövedelem elosztása. A csapattulajdonosok jelenleg 1 milliárdot vonnak le a költségeik fedezésére, mielőtt a fennmaradó rész szétosztásra kerülne. Ezt a szeletet a stadionépítési kölcsönökre hivatkozva szeretnék a duplájára növelni. Hatalmas összegnek hangzik, de tárgyalható, mert a liga és a játékosok érdekeit is szolgálja a magas színvonalú infrastruktúra, és a sok – egyre több – elégedett néző által generált bevétel-növekedés.

Az újoncok számára bevezetni tervezett fizetési plafon is keresztülvihető, ha a tulajdonosok az így keletkezett megtakarítást az idősebb, valamint – kompenzáción keresztül – a visszavonult játékosokra fordítják.

A legkényesebb pont, úgy tűnik, az idény során játszott mérkőzések minőségi struktúrájának átalakítása. A meccsek száma nem változna, viszont a tulajdonosok 4 előszezonbeli és 16 alapszakasz mérkőzés helyett 2 előszezonbeli és 18 alapszakasz meccset szeretnének a szurkolók, a szponzorok és a médiapartnerek jobb kiszolgálása érdekében. A játékosok viszont tiltakoznak, számukra az egészségük a legfontosabb, ezért nem szeretnék a rendkívül sérülésveszélyes éles meccsek számát növelni.

Az NFL-ben munkaügyi vita miatt 1987 óta nem maradt el mérkőzés. Richard Goodell, a liga komiszárja és DeMaurice Smith, az NFLPA igazgatója péntek éjfélig tehetnek érte, hogy ez idén se történjen meg.

Forrás: sports.yahoo.com

Sokat nyert a turistákon Dél-Afrika a labdarúgó-vb során

A tavaly nyári futball világbajnokság rendezése 523 millió dollárral lendítette fel Dél-Afrika gazdaságát – áll a Dél-Afrikai Turisztikai Hivatal és...

Close