kosárlabda, rövidhír, Sportgazdaság, Sportpolitika — 2011/06/07 at 16:54

Lockout fenyegeti az NBA-t

by

Az NBA az NFL útjára léphet és a tulajdonosok lockoutot rendelhetnek el, ha nem sikerül megegyezniük a játékosok érdekképviseletével. A jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés június 30-án jár le.

Az NFL után az NBA lehet a második amerikai major liga, amelyben lockoutot rendelnek el az idén. Bár a tárgyalások az NBA nagydöntő mérkőzései alatt is folynak, a június 30-án lejáró kollektív szerződés [collective bargaining agreement – CBA] helyett egyelőre nem sikerült újat aláírnia a csapatok tulajdonosainak és a játékosok érdekvédelmi szervezetének [National Basketball Players Association – NBPA].

David Stern, az NBA komiszárja 300 millió dolláros hiányt jelzett előre erre a szezonra a tavalyi 370 millió dolláros és az azelőtti 340 millió dolláros deficit után. A liga jelentős változásokat szeretne életbe léptetni, mert 30 klubjából 22 veszteséges. A vezetők szerint abból ered a probléma, hogy a legutóbbi, 2005-ben aláírt CBA óta a költségek sokkal magasabb ütemben nőttek, mint a bevételek. A jelenlegi rendszerben a játékosok a különböző költségek levonása után a kosárlabdához kötődő bevételek 57 százalékát kapják meg, amit a klubtulajdonosok tarthatatlannak ítélnek. Céljuk az, hogy fele-fele arányban részesedjenek a bevételekből, és még több költséget tudjanak levonni mielőtt a pénz elosztásra kerülne. Hozzávetőlegesen 750 millió dollár a tét.

A játékos-szakszervezet természetesen eltérő állásponton van, és hallani sem akar az egyéb kezdeményezésekről – keményebb fizetési sapka, rövidebb időtávú szerződések, nem teljes mértékben garantált fizetés – sem. Billy Hunter, az NBPA vezetője kijelentette: „a helyszíni nézőszám, a televíziós nézettség és a merchandising bevételek mind nőttek ebben a szezonban, nem tudom elképzelni, hogy ennek ellenére veszteséges lehet a liga.” Az NBPA javaslata a NFL-hez és MLB-hez hasonló jövedelemelosztási rendszer, amelyben a nagy központok élénk piacain működő klubok bevételeiből részesednek a kisebb csapatok, de ebbe a tulajdonosok nem hajlandók belemenni.

Bár a játékosok érdekvédelmi szervezete beperelte a ligát „tisztességtelen foglalkoztatási gyakorlat” címén, a helyzet nem olyan súlyos, mint az NFL-ben. A felek álláspontjai közelebb vannak és a jelenleg zajló NBA nagydöntő alatt is folytatódnak a tárgyalások. Az NBA-ben legutóbb az 1998-1999-as szezonban volt lockout, akkor a 82 mérkőzéses alapszakaszt 50 mérkőzésesre kellett lerövidíteni.

Forás: miamiherald.com
Képek: NBA & Getty Images

One Comment

  1. Pingback: Életbe lépett a lockout az NBA-ben | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

F1: ellentmondásos jelen, gazdag jövő

Ismét szerepel az év elején törölt Bahreini futam a Forma 1 idei versenynaptárában, de a meghosszabbított évadot a csapatok nem...

Close