amerikaifutball, rövidhír, Sportgazdaság — 2011/07/27 at 15:48

NFL: vége a lockoutnak, indulhat a 2011-es szezon

by

Hivatalosan is megegyeztek egymással a csapattulajdonosok és a játékosok az új kollektív szerződés ügyében, így késedelem nélkül kezdődhet meg az NFL 2011-es szezonja.

Hónapok óta tartó tárgyalássorozat ért véget sikeresen az NFL-csapatok tulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezete [NFLPA] között a játékosok szerződtetését, átigazolását, valamint a munkavállalási feltételeket szabályozó keret-megállapodás, vagyis a kollektív szerződés [collective bargaining agreement – CBA] ügyében. A tervezet legfrissebb változatát először a tulajdonosok fogadták el 31 igen és 1 tartózkodás [Oakland Raiders] ellenében, majd a játékosok uniója hagyta jóvá egyhangú szavazással. A két fél közti megegyezés azt is jelenti, hogy az ún. Brady vs. NFL csoportos bírósági per végére is lezártnak tekinthető.

Az új CBA tíz évre szól, tehát a 2020-as idénnyel bezárólag érvényes, de szabályozza a 2021-es draftot is. Mivel az elődjével ellentétben nem tartalmaz felmondási lehetőséget, az NFL szezonok megrendezése a következő tíz évre garantált.

A tárgyalások során fontos kérdés volt a liga évi 9 milliárd dolláros jövedelmének elosztása. Korábban a tulajdonosok lehívtak maguknak 1 milliárd dollárt a megosztandó bevételekből a költségeik fedezésére, a fennmaradó részből pedig további 40 százalékot kaptak. Az összes jövedelemre vetítve még  így is a játékosok szelete volt a nagyobb 52-48 százalékos arányban. Az új CBA szerint nincs előzetes levonás a tulajdonosok részéről, viszont az elosztás az ő javukra fordult át 53-47 százalékos arányban.

A játékosok a fő kérdésben engedtek, de más területeken előreléptek. A 2011-es fizetési sapka 142,4 millió dollárra nőtt, és ebből 120,375 millió dollár vonatkozik a fizetésekre. A nemzeti szintű médiabevételből 55 százalékban részesednek, amely komoly siker számukra, főleg azt tekintve, hogy 2014-ben várhatóan minden idők legmagasabb összegű közvetítési jogdíj szerződéseit írhatja alá a liga. A televíziós bevételek az NFL összes bevételének közel felét teszik ki jelenleg is.

Az aktív játéktól visszavonultak a korábbinál előnyösebb pozícióba kerültek. A következő tíz évben 900 millió és 1 milliárd dollár közötti összeg áramlik az őket támogató alapokba, amelyből 610 millió az 1993 előtt visszavonultaknak fenntartott Legacy Fundé.

A kontraktus legnagyobb vesztesei talán az újoncok. A draftoltakra vonatkozó szabályozások szigorúbbak az eddigieknél és limitált fizetést vezetnek be számukra. Az újoncokon összesen 950 millió dollárt takarítanak meg a tíz év alatt, viszont ez az összeg egy 2012-ben felállítandó alapba vándorol, amelyből a visszavonult és jelenlegi játékosok részesednek járulék formájában.

A tulajdonosok szerették volna növelni a tétmérkőzések számát azzal, hogy négy előszezonbeli meccsből kettőt átütemeztek volna az alapszakaszba, de ebbe a játékosok nem egyeztek bele. 2013-ig biztosan nem változik a 4 előszezon mérkőzés – 16 alapszakasz mérkőzés – 4 playoff mérkőzés modell. Két év múlva a ligának joga lesz két preseason mérkőzés törlésére, azonban az alapszakaszbeli mérkőzések számának növelése csak az NFLPA beleegyezésével történhet.

Az új CBA megszületésével minden idők leghosszabb NFL-lockoutja ért véget. A csapattulajdonosok és a játékosok időben kötött megállapodásnak köszönhetően teljes szezonra kerülhet sor 2011-ben, csak az augusztus 7-re tervezett Hall of Fame bemutató mérkőzést kellett lemondani. A bajnoki évad szeptember 8-án kezdődik a New Orleans Saints – Green Bay Packers összecsapással.

A CBA fő pontjairól és a 2011-es NFL-szezon menetrendjéről részletes cikket közölt a bowl.hu, a tárgyalássorozat jelentős mozzanatairól pedig a magyar nyelvű The business of football blogon lehet olvasni.

Forrás: sports.yahoo.com, profootballbusiness.blogspot.com

2 Comments

  1. Pingback: Az NFL komolyan tervez Angliával | Sportsmarketing

  2. Pingback: Anglia saját csapatot indít az NFL-ben? | TradeCommands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Életre szóló eltiltást kapott Bin Hammam a FIFA-tól

Kétnapos ülés után a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága életre szóló eltiltással sújtotta a katari Mohamed Bin Hammamot, a sportág...

Close