jégkorong, Sportgazdaság — 2012/09/17 at 08:00

Életbe lépett a lockout az NHL-ben

by

Hiába tárgyaltak a tulajdonosok és a játékos-szakszervezet, nem sikerült új kollektív szerződést kötni, így lockoutot hirdettek az NHL-ben. Legrosszabb esetben a teljes szezon elmaradhat.

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban lejárt az új kollektív szerződés [Collective Bargaining Agreement – CBA] aláírásának a határideje az NHL-ben. A felek, vagyis a liga és a játékos-szakszervezet [NHLPA] nem tudott megegyezni egymással, ezért Gary Bettman az NHL komisszárja kihirdette a lockoutot. A lockouttal az összes játékost kizárták az észak-amerikai jégkorong-bajnokságból, így biztosan nem kezdőik el szeptember 21-én a felkészülési időszak, és a szezon október 11-i rajtja is komoly veszélybe került.

A lockout nem váratlan lépés, a felek között már régóta megy a huzavona. A probléma forrása az, hogy liga úgy vélte, túlságosan nagy szelet jutott a játékosoknak a tavalyi esztendőben a 3,3 milliárd dolláros bevételből: a játékosok a bevételek 57, míg a tulajdonosok a 43 százalékát kapták. Bettman a nyár középen ült először tárgyalóasztalhoz úgy, hogy már majdnem egy éve figyelmeztette a problémára a szakszervezetet. Az NHL július 13-án küldte el első javaslatát, amelyben az állt, hogy a játékosok részesedését 57 százalékról 46-ra csökkentenék, illetve jelentősen korlátoznák a fizetési sapkát, vagyis azt az összeget, amelyet egy franchise egy szezonban a játékosok fizetésére költhet. Jelenleg csapatonként 70,2 millió dollár a plafon, az NHL 50,8 milliót szeretett volna, viszont az NHLPA 69 milliót javasolt. Így aztán Donald Fehr, az NHLPA-t képviselő ügyvezető határozottan elutasította az indítványt.

Mivel a felek nem siették el a további egyeztetéseket, csak augusztus végén rukkolt elő a liga az újabb ajánlattal. A tulajdonosok a korábban tervezett részesedést 50-50 százalék közelébe hozták és abba is belementek volna, hogy a mostani idényre 58 millió dollárra lecsökkentett fizetési sapka 2018-ra 71 millióra nőjön. A tárgyalások innentől kezdve felgyorsultak, de nem sikerült a határidőig az új kollektív szerződést aláírni. Egyelőre, ugyanis mindkét fél az egyeztetések folytatását szorgalmazza.

Az NHL történelmében ez a negyedik lockout, és a harmadik, amelyik Gary Bettman vezetése alatt történik. Legutóbb, a 2004–2005-ös idényben a teljes szezon elmaradt és sok játékos Európába tette át a székhelyét. A sztárok ezúttal is az öreg kontinensen tartanák formában magukat, míg a fiatal játékosokat várhatóan az AHL-es farmegyüttesekhez irányítják.

Egy évvel ezelőtt a NFL és az NBA is kénytelen volt lockoutot hiredetni.

Forrás: nhl.com, index

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Termék neve: Londoni Olimpia, Származási hely: Kína

Az olimpia végeztével a kritikus szemű sportszakemberek benéznek a színfalak mögé. Az USA olimpikonjainak Kínában gyártott egyenruháját a demokraták el...

Close