FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/10/19 at 15:55

Korrupciós ügybe keveredett a FIFA

by

A Sunday Times vasárnapi beszámolója szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának két tagja pénzt fogadott volna el azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es világbajnokság helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. A FIFA vizsgálatot indított a feltételezett korrupciós ügy tisztázására, és a két tisztviselőt az etikai bizottság elé állította.

A Sunday Times riporterei egy amerikai konzorcium képviselőinek kiadva magukat pénzt kínáltak két FIFA tisztviselőnek a 2018-as, illetve 2022-es labdarúgó vb helyszínéről döntő szavazatukért. A brit lap leleplező cikkében rejtett kamerás felvételekre hivatkoznak.
Amos Adamu, a FIFA végrehajtó bizottságának nigériai tagja állítólag 570 ezer euróra tartott igényt támogatásáért cserébe. Amadu nem saját céljaira, hanem hazájában négy műfüves pálya kialakítására kérte a pénzt. A másik gyanúsított, a tahiti Reynald Temarii, a FIFA alelnöke, egyben az Óceániai Szövetség vezetője pedig 1,6 millió eurót szeretett volna egy sportakadémia javára.
A FIFA közleményben tudatta, hogy elkérte az újságtól a bizonyítékokat, és amint megkapja, azonnal elkezdi a dokumentumok elemzését. Az ügy az etikai bizottság elé került, de további lépések csak a bizonyítékok áttanulmányozása után várhatóak.
A nemzetközi szövetség december 2-án, Zürichben dönt a 2018-as, valamint a 2022-es világbajnokság helyszínéről. A kandidáló országok hallgatólagosan megegyeztek, hogy a 2018-as rendezésre csak európai, míg a 2022-esre csak Európán kívüli országok pályáznak. Ennek megfelelően 2018-ra Anglia és Oroszország jelentkezett önállóan, Hollandia Belgiummal, Spanyolország Portugáliával közösen kandidált. A 2022-es eseményre az Egyesült Államok mellett Ausztrália, Dél-Korea, Japán, valamint Katar nyújtott be pályázatot.
A FIFA nem először kerül annak gyanújába, hogy vezetői között számos megvásárolható funkcionárius akad. Már Sepp Blatter FIFA-elnök első megválasztását [1998] is olyan vádak kísérték, hogy sikerét az afrikai államok küldötteinek szóló juttatásokkal biztosította be. A nemzetközi szövetség egykori cégéről, a vb-közvetítési jogokkal kereskedő ISMM/ISL csoportról a csődeljárás során svájci nyomozók bizonyították be, hogy nagyobb összegeket utalt át különböző sportdiplomatáknak. Legutóbb az angol szövetség és a pályázati bizottság elnöke, Lord Triesman kényszerült lemondásra, miután egy titokban rögzített magánbeszélgetésben azzal gyanúsította Spanyolországot, hogy esetleg kiszáll Oroszország javára a 2018-as vb rendezési jogáért folyó versenyből, ha segítséget kap tőlük a játékvezetők megvesztegetésére a dél-afrikai világbajnokságon.

Forrás: fifa.com

Megvan a Liverpool új tulajdonosa

Hosszú, bonyodalmakkal tarkított értékesítési procedúrát követően cserélt gazdát a Premier League-ben szereplő patinás múltú Liverpool. Tom Hicks és George Gillett...

Close