FIFA, labdarúgás, Sportpolitika — 2011/03/18 at 16:02

Sepp Blatternek kihívója akadt a FIFA elnöki székéért

by

Mohamed Bin Hammam, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség [AFC] vezetője, bejelentette, hogy harcba száll a FIFA elnöki pozíciójáért, megpróbálva véget vetni Sepp Blatter 1998 óta tartó regnálásának.

Bin Hammam hónapok óta tartó spekulációnak vetett véget, amikor Kuala Lumpurban, az AFC székházában tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy indul a FIFA június 1-én esedékes elnökválasztásán Blatter ellen. A katari sportvezető, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy hazája az első közel-keleti országként rendezhet labdarúgó világbajnokságot 2022-ben, többször hangoztatta, hogy változásokra van szükség a szervezetben.

Bin Hammam megválasztása esetén 24-ről 40 tagúra bővítené a FIFA végrehajtó bizottságát, csökkentve a labdarúgás tradicionális erőinek – Európának és Dél-Amerikának – a hatalmát, és decentralizálná a szervezet bürokratikus ügyintézését. Ezen kívül növelné az átláthatóságot és fejlesztene a FIFA hatékonyságán a jogi és technikai kérdések megvitatásában.

Az elnökválasztás a 208 tagszövetség képviselőinek szavazásával június 1-én lesz Zürich-ben, a FIFA központjában. Bin Hammam a saját kontinense támogatásán kívül több olyan nemzet bizalmát is élvezheti, amelyek csalódottak a tavaly év végi, a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokság helyszíneit kijelölő döntéshozást övező korrupciós ügy miatt. Az angolok elkeseredettségükben, hogy már az első körben kiestek a 2018-as vb rendezési jogáért folytatott harcban, kijelentették, bárki hitelt érdemlő jelöltet hajlandók támogatni Blatterrel szemben.

Blatter 36 éve tartozik a FIFA kötelékébe és 1998 óta a szervezet vezetője. Júniusban a negyedik ciklusát kezdené, kihívója eddig egyszer akadt, még 2002-ben Issa Hayatou, az Afrikai Labdarúgó Szövetség elnöke személyében, akit 139:56 arányban győzött le.

Forrás: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A sportszervezetek részesedést kérnek a sportfogadásokból származó bevételből

Az elmúlt napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az UEFA is amellett foglalt állást, hogy a sportszervezeteket részesedés illeti a...

Close