FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/05/25 at 11:30

FIFA: elnökválasztás előtt

by

Közeledik június elseje, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elnökválasztásának időpontja. A szervezetet körülvevő ellentmondásos időkben a jelenlegi elnök Sepp Blatter és kihívója, Mohamed Bin Hammam küzdenek meg a vezetői székért.

Sepp Blatter 36 éve tartozik a FIFA kötelékébe és 1998 óta a szervezet első számú embere. Elnöksége során a csődközeli állapotból hozta vissza a szövetséget, amely ma már 1,2 milliárd dolláros készpénztartalékkal rendelkezik, elsősorban a televíziós jogdíjaknak és a szponzorpénzeknek köszönhetően. Ígérete szerint utoljára indul az elnökválasztáson, ha nyer, júniusban a negyedik ciklusát kezdené. Blatter azzal kampányolt, hogy ha nyer, 1 milliárd dollárt költene globális futballfejlesztési projektekre, megreformálná a világbajnokságok helyszínének kiválasztási folyamatát, és keményen fellépne a korrupció, a fogadási csalások és a tiltott szerek használata ellen.

Blatternek 2002 óta az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke, a katari Mohamed Bin Hammam az első kihívója. A svájci vezető akkor Issa Hayatou-t, az Afrikai Labdarúgó Szövetség elnökét győzte le 139:56 arányban. Bin Hammam megválasztása esetén 24-ről 40 tagúra bővítené a FIFA végrehajtó bizottságát, csökkentve a labdarúgás tradicionális erőinek – Európának és Dél-Amerikának – a hatalmát, és decentralizálná a szervezet bürokratikus ügyintézését. Ezen kívül megduplázná a tagszövetségek támogatását, növelné a szervezet átláthatóságát és fejlesztene a FIFA hatékonyságán a jogi és technikai kérdések megvitatásában.

Az elnökválasztáshoz közeledve az angol lapok újabb és újabb botrányokat szellőztetnek meg, próbálva tovább rombolni a téli korrupciós ügy által megtépázott FIFA-hírnevet. Először a The Sunday Times írt arról, hogy a katariak fizettek a döntéshozóknak azért, hogy hozzájuk kerüljön a 2022-es világbajnokság, majd Lord Triesman, az Angol Labdarúgó Szövetség [FA] korábbi elnöke vádolt meg négy FIFA végrehajtó bizottsági tagot „helytelen és etikátlan” viselkedéssel a 2018-as vb helyszínének odaítélésével kapcsolatban, végül az FA kijelentette, hogy tartózkodni fog az elnökválasztáson. Bizonyítékok egyelőre nem kerültek elő, ezért egyelőre az is elképzelhető, hogy az angolokból csak a sértettség beszél, miután zokon vették, hogy pályázatuk – mindössze kettő szavazatot kapva – elsőként esett ki a 2018-as világbajnokság rendezéséért folytatott versenyben.

Az elnökválasztást a 208 tagszövetség képviselőinek szavazásával június 1-én tartják Zürich-ben, a FIFA központjában. A párharc esélyese Blatter, mivel az európai, a dél-amerikai, az afrikai és az óceáni szövetség támogatását is élvezi, és biztos benne, hogy sikerül az észak- és közép-amerikai zónát is megnyernie.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kajak-kenu kiállítás az Allee-ban

Nagyszabású, ingyen látogatható kiállítással ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

Close