labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/05/17 at 14:00

Vesztegetési botrány a világbajnokság előtt: az FA elnöke megvádolta Spanyolországot

by

Az Angol Labdarúgó Szövetség [FA] és az angolok 2018-as vb-rendezési bizottságának vezetője, Lord Triesman, egy nyilvánosságra került magánbeszélgetésben a nyári dél-afrikai labdarúgó világbajnokság játékvezetőinek megvesztegetése szándékával vádolta meg a spanyolokat, Oroszországot is belekeverve az ügybe.

Lord David TriesmanAz angol sajtóban vasárnap közzé tett eset komoly nemzetközi sportdiplomáciai botránnyal fenyeget. A Mail on Sunday – a Daily Mail vasárnapi száma – birtokába került hangfelvételen a 66 éves Lord David Triesman egykori személyi titkárának, a 37 éves Melissa Jacobsnak fejtette ki feltételezéseit a spanyolok bundázási szándékairól. A hölgy állítása szerint kapcsolata az előző munkáspárti kormány felsőoktatási államtitkárával korábban egy ideig “intim jellegű” volt, de ma már csak baráti szintű. Legutóbb két hete találkoztak egy londoni étteremben, és Lord Triesman akkor mondta el a Mail on Sunday által feltárt állításait, amit egy titokban bekapcsolt diktafon rögzített.
Lord Triesman a 2018-as vb-rendezés esélyeit latolgatta, amikor kifejtette, hogy a spanyolok – akiknek erős a támogatottsága a latin-amerikai országok között – Oroszország javára visszavonhatják pályázatukat, ha azok segítenek a jövő hónapban kezdődő dél-afrikai tornán a játékvezetők megvesztegetésében. Oroszország nem jutott ki az idei világbajnokságra, viszont Spanyolországgal – és Angliával – egyetemben pályázik a 2018-as vb rendezési jogára.
Saját hivatalos pályázatuk, az 1752 oldalas dokumentum benyújtása után alig két nappal kellemetlenül érintette az angolokat az ügy. Az FA előzőleg bírósági úton megpróbálta elérni a történet közlésének letiltását, de ez nem sikerült. Lord Triesman helyzete tarthatatlanná vált a szövetség és a pályázati bizottság élén, ezért mindkét pozícióról kénytelen volt lemondani. Az angol pályázati bizottság vasárnap faxüzenetekben kért elnézést a spanyol és az orosz futballszövetségtől.
A britek mindent megtesznek, hogy mentsék, ami menthető: Lord Triesman eszmefuttatását magánvéleménynek tüntetik fel, elhatárolódtak tőle, a 2018-as pályázat segítésére pedig felkérték a londoni olimpiai tendert sikerre vivő párost, Lord Sebastien Coe-t és Sir Keith Mills-t, bízva nemzetközi tekintélyükben, tapasztalatukban és sportdiplomáciai összeköttetéseikben.
Spanyol és orosz részről egyaránt tagadták, hogy a vádaknak bármi közük lenne a valósághoz, hangsúlyozva szövetségeik munkájának őszinteségét és átláthatóságát.

Forrás: dailymail.co.uk, MTI

2 Comments

  1. Pingback: Korrupciós ügybe keveredett a FIFA | Sportsmarketing

  2. Pingback: A következő két vb helyszínéről dönt ma a FIFA | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Rekordszámú tévénézőt vonzott a Final Four

Európa legrangosabb klubszintű kosárlabda versenysorozatának négyes döntőjét 197 országban közvetítették a múlt hét végén. A Regal FC Barcelona – Olympiakosz...

Close