FIFA, labdarúgás, Sportmarketing, Sportpolitika — 2010/12/02 at 08:42

A következő két vb helyszíneiről dönt a FIFA

by

A FIFA végrehajtó bizottsága ma dönt arról, hogy hol rendezik majd a 2018-as, valamint a 2022-es labdarúgó világbajnokságot. A nyolc év múlva esedékes torna biztosan Európában lesz, míg négy évvel később Észak-Amerika, Ázsia és Óceánia is szóba jöhet. Esélylatolgatás a kilenc versenyben lévő pályázat legfontosabb információit összegyűjtve.

A 2018-as világbajnokság rendezési jogáért hét európai ország öt pályázata versenyez.

ANGLIA
A pályázat vezetői: Geoff Thompson – elnök, Andy Anson – CEO
Anglia A pályázat honlapja: www.england2018bid.com
Kiemelt szponzorok: British Airways, BT, Morrisons, PricewaterhouseCoopers, Umbro
Kiemelt nagykövetek: David Beckham, Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Steven Gerrard, Michael Ballack, Michael Essien, Fabio Capello, Sven Goran Eriksson
Stadionhelyzet: Anglia a döntés előtt is elegendő számú modern, az előírt befogadóképességeknek megfelelő stadionnal rendelkezik.
Amit érdemes tudni: Anglia kényelmes és biztonságos választás lenne, akár jövőre meg tudnák rendezni a világbajnokságot, de a pályázat esélyeit több sajtóbotrány is megtépázta. Először az eredeti elnök, Lord Triesman volt kénytelen lemondani, mert titokban rögzítették, amikor azzal vádolta Spanyolországot, hogy Oroszország segítségét kérte a bírók befolyásolásában a 2010-es vb-n, cserébe a 2018-as rendezési jogért folyó versenyből való visszalépésért. Majd a Sunday Times buktatott le két FIFA végrehajtó bizottsági tagot korrupcióval, végül a BBC vetített egy olyan műsort, amelyben további három magas rangú FIFA-tag megvesztegetéséről szolgáltatott bizonyítékokat.

BELGIUM és HOLLANDIA
A pályázat vezetői: Ruud Gullit – elnök, Harry Been – CEO
Belgium és HollandiaA pályázat honlapja: www.thebid.org
Kiemelt szponzorok: ING Bank, KLM, PricewaterhouseCoopers, Randstad, BAM
Kiemelt nagykövetek: Marco Van Basten, Dennis Bergkamp, Regi Blinker, Gilles de Bilde, Frank de Boer, Hans Van Breukelen, Jan Ceulemans, Phillip Cocu, Johan Cruyff, Eric Gerets
Stadionhelyzet: A közös rendezésű Európa-bajnokságnak köszönhetően jó alapokkal rendelkeznek, de sok a bővítésre szoruló stadion, illetve egyik ország sem rendelkezik legalább 80 ezer férőhelyes létesítménnyel a nyitómérkőzés és a döntő megrendezéséhez.
Amit érdemes tudni: Korábban bizonyítottak már rangos világversenyen, hogy igazi társak tudnak lenni, de a két ország mérete együttvéve is kicsinek tűnik a 32 csapat 64 mérkőzését magába foglaló torna lebonyolításához.

OROSZORSZÁG
A pályázat vezetői: Vitalij Mutko – elnök, Alekszej Szorokin – CEO
OroszországA pályázat honlapja: www.russia2018-2022.com
Kiemelt szponzorok: BDO International, Art and Sport Foundation, IFD Kapital, Yust
Kiemelt nagykövetek: Nikita Simonian, Rinat Daszajev, Denisz Kolodin, Jurij Lucskov, Georgij V. Boos
Stadionhelyzet: A 16 nevezett stadionból 15 új építésű lenne. Egyedül a moszkvai Luzsnyiki Stadion áll készen, amely UEFA Elit minősítésű létesítmény, de azt is tovább bővítenék.
Amit érdemes tudni: Vlagyimir Putyin, miniszterelnök, a kormány garanciáját biztosította a stadionépítésekhez. Hatalmasak a távolságok a rendező városok között, de a szervezők ígérik, két és fél óránál többet sehova sem kell majd utazni. Oroszország belekeveredett a fent említett manipulációs botrányba a spanyol-portugál pályázattal együtt.

SPANYOLORSZÁG és PORTUGÁLIA
A pályázat vezetői: Angel Maria Villar Llona – elnök, Miguel Angel Lopez Garcia – CEO
Spanyolország és PortugáliaA pályázat honlapja: www.candidaturaiberica.com
Kiemelt szponzorok:
Kiemelt nagykövetek: Raul Gonzalez, Luis Figo
Stadionhelyzet: Nevezetes stadionokat tudnak felmutatni a Camp Nou és a Santiago Bernabeu személyében. Spanyolország 1982-ben rendezett világbajnokságot, míg Portugália 2004-ben Európa-bajnokságot, tehát nincs különösebb problémájuk ezen a téren.
Amit érdemes tudni: A szálláshely és közlekedési infrastruktúra terén nagyon erősek. Mindkét ország válogatottja az első 8-ban van a FIFA világranglistán. Ugyanakkor kevésbé összeszokott páros mint Belgium és Hollandia, nem folytattak komoly lobbi-tevékenységet, és belekeveredtek a fent említett manipulációs botrányba az orosz pályázattal együtt.

A 2022-es világbajnokság rendezési jogáért öt pályázat versenyez három kontinensről.

AUSZTRÁLIA
A pályázat vezetői: Franky Lowy – elnök, Ben Buckley – CEO
AusztráliaA pályázat honlapja: www.australiabid.com.au
Kiemelt szponzorok: Cisco Systems, Optus, Qantas, PricewaterhouseCoopers
Kiemelt nagykövetek: Hugh Jackman, Nicole Kidman, Lucas Neill, Elle Macpherson
Stadionhelyzet: Rendelkezik a kellő számú, megfelelő befogadóképességű stadionnal, de azokat elsősorban nem labdarúgásra használják. Három új aréna építése és a kisebb felújítások szükségesek.
Amit érdemes tudni: Óceánia először rendezhetne futball vb-t. A labdarúgás csak a rögbi és a krikett után következik az ország legnépszerűbb sportágainak rangsorában, emiatt sokáig húzódtak a tárgyalások a stadionok használatáról. A politika részéről az utóbbi időben a Forma 1 kapcsán felerősödtek azok a hangok, amelyek ellenzik a gazdaságilag nem hatékony sportrendezvényekhez való ragaszkodást.

JAPÁN
A pályázat vezetői: Junji Ogura – elnök, Suminori Gokoh – CEO
JapánA pályázat honlapja: www.dream-2022.jp
Kiemelt szponzorok: Adidas, Asahi Shimbun, Fuji Television, JTB, Kinki Nippon Tourist, Kirin, Nikkei Inc., Nippon Television Network, Nishitetsu Travel, Pia Corporation, Sankei Shumbun, SKY Perfect JSAT, TBS, The Nisshin OilliO Group, Toppan Printing, TV Asahi, Uniqlo
Kiemelt nagykövetek: Keisuke Honda, Hiroaki Morishima, Dragan Stojkovic, Guido Buchwald, Ivica Osim, Makoto Hasebe, Philippe Troussier, Shunsuke Nakamura, Zico, Masashi Nakayama, Toshiya Fujita, Tsuneyasu Miyamoto
Stadionhelyzet: A Dél-Koreával közös rendezésű 2002-es világbajnokságnak köszönhetően Rendelkezik a kellő számú, megfelelő befogadóképességű stadionnal. 13 nevezett létesítményből csak egy épülne a jövőben, a többi készen áll.
Amit érdemes tudni: Sikeres társrendezésű vb után önállóan is szeretne bizonyítani, de talán túl hamar követné egymást a két esemény. Technológiában verhetetlenek.

KATAR
A pályázat vezetői: Sheikh Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al-Thani- elnök, Hassan Al-Thawadi- CEO
KatarA pályázat honlapja: www.qatar2022bid.com
Kiemelt szponzorok: Qatar National Bank, Qatar Airways
Kiemelt nagykövetek: Zinedine Zidane, Gabriel Batistuta, Ronald De Boer, Josep Guardiola, Roger Milla, Sami Al Jaber, Bora Milutinovic, Mansour Muftah, Majid Abdulla
Stadionhelyzet: A tizenkét nevezett stadionból csak három van készen. Négy milliárd dollárból épülne a kilenc új aréna, amelyből öt Dohában lenne. Napelemes hűtőtechnológiát használnának, hogy a 40 fokos hőségben 27 fokos klímán tartsák a létesítményeket.
Amit érdemes tudni: Az első arab állam lenne, amely labdarúgó világbajnokságot rendezne. Szervezési szempontból alkalmasak lennének a házigazda szerepre, de a szálláshely és közlekedési infrastruktúra terén nem – ezek fejlesztésére 43 milliárd dollárt költenének.

DÉL-KOREA
A pályázat vezetői: Hang Sung Joo – elnök, Chung Yung Cho- CEO
Dél-KoreaA pályázat honlapja: www.korea2022.co.kr
Kiemelt szponzorok:
Kiemelt nagykövetek: Ji Sung Park, Bum Kun Cha, Jun Ho Jung, Kyung Ho Choung, Youn Hee Cho, Young Cheol Jim, Heung Kook Kim
Stadionhelyzet: Japánhoz hasonló a helyzet a közös rendezésű 2002-es világbajnokság után. A 14 nevezett stadionból csak egy épülne a jövőben, a többi készen áll.
Amit érdemes tudni: A nyolc évvel ezelőtti torna öröksége élénken él az országban, technológia tekintetében csak Japán előzi meg. A korábbi partnerhez hasonlóan Dél-Koreára is igaz, hogy talán túl hamar követné egymást a két esemény. Az Észak-Koreával szembeni feszült viszony nem kedvez az esélyeknek, bár a pályázat vezetői szeretnének ezt a maguk javára fordítani és a békülési folyamatok érdekében az északi szomszédnál is rendeznének mérkőzést, ha a FIFA jóváhagyja.

USA
A pályázat vezetői: Sunil Gulati – elnök, David Downs – CEO
USAA pályázat honlapja: www.gousabid.com
Kiemelt szponzorok: American Airlines, AT&T, Fox Soccer Channel
Kiemelt nagykövetek: Michael Bloomberg, Landon Donovan, Dan Flynn, Morgan Freeman, Brad Pitt, Mia Hamm, Spike Lee, Arnold Schwarzenegger
Stadionhelyzet: 21 stadiont neveztek meg a pályázatukban szerte az országban, amelyek közül mindegyik készen áll, legfeljebb apróbb felújításokra szorulnak. 3,6 millió helyszíni nézővel az Egyesült Államok tartja a legnézettebb világbajnokság rekordját 1994-ből.
Amit érdemes tudni: A sportra nyitott magánszektor és a fejlett médiapiac kereskedelmi szempontból vonzó lehetőséggé teszi a pályázatot. A 2010-es vb televíziós nézettsége és amerikai állampolgároknak történő jegyértékesítése kifejezetten jó volt, ugyanakkor a labdarúgás csak a „Négy Nagy” [jégkorong, amerikai foci, kosárlabda, baseball] után következik minden tekintetben.

Forrás: sportcal.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Holnap dönt a FIFA a 2018-as és a 2022-es vb helyszíneiről

Célegyenesbe érkezett a 2018-as és a 2022-es labdarúgó világbajnokságok rendezési jogaiért folytatott küzdelem. 11 ország 9 pályázatnák van még lehetősége,...

Close