FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/11/30 at 19:03

Újabb FIFA-tagok megvesztegetéséről kerültek elő bizonyítékok

by

A következő két labdarúgó világbajnokság helyszíneiről döntő csütörtöki szavazás előtt a FIFA végrehajtó bizottságának újabb három tagja keveredett korrupció gyanújába a BBC tegnap esti műsora miatt.

Hiába tiltakozott rossz időzítésre hivatkozva az adásba kerülés előtt David Cameron, brit miniszterelnök és az angol 2018-as pályázat vezetősége a BBC hétfő esti, Panoráma című műsora ellen. A program lement, és három magas rangú sportvezetőt vádoltak meg benne a vb-helyszínekről döntő csütörtöki szavazás előtt, hogy 1989 és 1999 között nagyobb összegeket vettek fel a 2001-ben csődbe ment International Sports and Leisure-ön [ISL], a FIFA marketingügynökségén keresztül. A BBC által bemutatott lista 175 titkos kifizetésről szól.
A műsor szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságából Ricardo Teixeira, a 2014-es brazíliai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke 9,5 millió dollárral lett gazdagabb az említett időszakban, a paraguay-i Nicolas Leoz számára 600 ezer dollárt utaltak át, míg a kameruni Issa Hayatou – aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is tag – 100 ezer svájci frankot kapott. A vádakra egyelőre sem az érintettek, sem a FIFA nem reagált.

Az ügy nemcsak azért kavart nagy port, mert a FIFA alig két hete ítélte eltiltásra és pénzbüntetésre két végrehajtó bizottsági tagját, akikről bebizonyosodott, hogy hajlandók lettek volna eladni voksukat a 2018-as, illetve a 2022-es labdarúgó világbajnokság helyszíneiről szóló szavazáson, hanem azért is, mert rossz fényt vet a nemzetközi szövetség döntéseinek tisztaságára, valamint súlyosan károsítja az angol 2018-as pályázat esélyeit a december 2-i ülés előtt.
A BBC a hatalmas közérdeklődésre hivatkozva megvédte a Panoráma időzítését.

Forrás: bbc.co.uk

2 Comments

  1. Pingback: A következő két vb helyszíneiről dönt a FIFA | Sportsmarketing

  2. Pingback: Az UEFA meghatározta az EURO 2012 pénzdíjait | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kihirdették az Európai Szponzorációs Díj 2010-es győzteseit

A Future Sponsorship 2010 konferencia keretében átadták az Európai Szponzorációs Szövetség legfrissebb díjait. Többek között a Philips, az AEGON és...

Close