FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/11/19 at 18:15

Pénzbüntetésre és eltiltásra ítélte a FIFA a korrupciós ügy vétkeseit

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség eltiltotta és pénzbüntetéssel sújtotta a szervezet végrehajtó bizottságának két tagját, akiket októberben a következő két világbajnokság helyszínéről döntő szavazatuk eladásával vádoltak meg.

Mint ismeretes a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit az angol Sunday Times riporterei buktatták le rejtett kamerás felvételekkel a múlt hónapban. Az újságírók egy amerikai konzorcium képviselőinek adták ki magukat, és pénzt kínáltak a két FIFA-tisztviselőnek a 2018-as, illetve 2022-es labdarúgó vb helyszínéről döntő szavazatukért. Mindketten hajlandók lettek volna az üzletre, bár nem saját céljaikra fordították volna a kapott összeget, hanem Amadu hazájában négy műfüves pálya kialakítására kérte a pénzt, míg Temarii egy sportakadémia javára.
A FIFA etikai bizottsága október 20-án 30 napra felfüggesztette a tagságukat, és alapos vizsgálatot indított, amelyet a héten egy három napos tanácskozás zárt le. A svájci Claudio Sulser vezette csoport átnézte a bizonyítékokat, bekérte az újságtól származó vágatlan videofelvételeket, és meghallgatta a tanúkat. Az etikai bizottság csütörtökön tette közzé ítéletét, amely szerint Adamut három, Temariit egy évre eltiltották a labdarúgással kapcsolatos tevékenységek gyakorlásától, és előbbinek tízezer, utóbbinak ötezer svájci frank büntetést is kell fizetnie a FIFA etikai kódexének jogsértése miatt.

FIFA Code of Ethics
Mindketten fellebbezhetnek az elsőfokú ítélet ellen, de az már eldőlt, hogy december 2-án nem szavazhatnak a 2018-as, illetve a 2022-es világbajnokság házigazdáiról, mert ügyük újratárgyalására csak később kerülhet sor. Személyüket egyelőre nem pótolják, a 24 tagú végrehajtó bizottságból tehát csak 22-en döntenek majd a vb-helyszínekről. A kandidáló országok hallgatólagos megegyezése alapján a 2018-as rendezésre csak európai, míg a 2022-esre csak Európán kívüli országok pályáztak. Ennek megfelelően 2018-ra Anglia és Oroszország jelentkezett önállóan, Hollandia Belgiummal, Spanyolország Portugáliával közösen kandidált. A 2022-es eseményre az Egyesült Államok mellett Ausztrália, Dél-Korea, Japán, valamint Katar maradt versenyben.

FIFA
A FIFA etikai bizottságának határozata alapján Temarii és Adamu mellett további négy, a szövetség különféle bizottságaiban érdekelt tag kapott eltiltást, illetve egységesen 10 ezer frankos pénzbüntetést korrupciós szerepéért, és a FIFA-nak okozott károkozásért. A nemzetközi szövetségnek a klubok, a játékosok és az edzők közötti párbeszédért felelős szervezetében elnök tunéziai Szlim Alulu két évig, a FIFA játékvezető bizottságában dolgozó mali Amadou Diakite és a tongai szövetség főtitkára, Ahongalu Fusimalohi három-három, míg a botswanai Ismail Bhamjee, aki tiszteletbeli tagja az afrikai szövetségnek, négy évig nem dolgozhat a sportágban. Mindannyian fellebbezhetnek.
Az etikai bizottság tisztázta a spanyol-portugál közös pályázatot és a katari szövetséget, mert nem talált bizonyítékokat az állítólagos összejátszásra.

Forrás: fifa.com, MTI

Jövőre már lehet, hogy HD-ben nézhetjük a Forma 1-et

Korábbi várakozásokkal ellentétben még az idén megállapodás születhet a Forma 1 nagy felbontású közvetítésére vonatkozóan. Ha a megegyezés létrejön a...

Close