FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/10/26 at 10:01

Blatter vázolta a FIFA megreformálására irányuló terveit

by

Sepp Blatter a frissen kihirdetett programjával szeretné két éven belül megreformálni a botrányok sújtotta Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, hogy megmentse a szervezet hírnevét és saját örökségét.

Az elmúlt 12 hónapban a FIFA-t ért korrupciós vádak miatt a végrehajtó bizottság négy tagja kényszerült lemondásra, vagy került felfüggesztésre, és a kérdések össztüze zúdult a szervezetre a vezetéssel kapcsolatban. Ennek ellenére Sepp Blatter, a FIFA elnöke abban hisz, hogy lépésről lépésre kell haladni a reformokkal, nem lehet a változtatásokat elsietni. Blatter 2013-ra tartja realisnak tervei megvalósítását.

A FIFA hétvégi ülésén egyhangúan elfogadott reformok nagyrészt Blatter júniusban tett ígéreteinek megtestesülései, amelyek szerint a világbajnokság házigazdáját ezentúl – az olimpiák mintájára – a kongresszus fogja választani a végrehajtó bizottság helyett, megújul az etikai bizottság és még átláthatóbb lesz a működése, valamint létrehoznak egy jó kormányzásért felelős bizottságot. Ez utóbbi körülbelül 15 főből áll majd, és a klubok, ligák képviselőin kívül a politikai és a jogi élet, valamint a civil társadalom szereplőinek bevonását is tervezik, akik részt vesznek majd a változtatások megvalósításába.

A szervezeten belül három új munkacsoportot alakítottak ki, hogy a FIFA sokat ostromlott etikai bizottságának, továbbá az átláthatóság, a megfelelőség és az alapszabályok megreformálásán dolgozzon. Bár a döntési jogkörök egy része átkerül a végrehajtó bizottságtól a kongresszushoz, a végrehajtó bizottság terjeszti majd a kongresszus elé az intézkedéseket elfogadásra.

A fontos változások ellenére az egyik legnagyobb izgalmat keltett bejelentés az, hogy a FIFA újra megnyitja a híres ISL vesztegetési ügyet. Az ISL sportmarketing ügynökség értékesítette a labdarúgó világbajnokságok közvetítési jogait, egészen a 2001-es összeomlásáig, és állítólag kenőpénzt fizetett a FIFA-tisztségviselőknek. Azonban a FIFA a svájci jog adta lehetőséget kihasználva, 3,9 millió font jóvátétel fizetett, és ezzel biztosította az ügy lezárását és azt, hogy ne kerüljön a nyilvánosság elé.

Az eset nevesített gyanúsítottjai a korábbi elnök, Joao Havelange, a végrehajtó bizottság egyik jelenlegi tagja, Ricardo Teixeira, valamint Nicolas Leoz, akik mindannyian a kezdetektől fogva tagadják a vádakat. A FIFA eddig mindig visszautasította a nagy port kavart ügy dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát, de Blatter ezúttal azt ígérte, hogy a decemberi végrehajtó bizottsági ülésen újra megnyitják az ISL-dossziékat, és megvizsgálásra átadják egy független szervezetnek, amely dönt majd a további lépésekről.

Forrás: telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az NFL komolyan tervez Angliával

Újabb sikeres NFL alapszakasz mérkőzésnek adott otthont a Wembley és ezzel Anglia közelebb került ahhoz, hogy egyszer saját csapatot nevezhessen...

Close