rövidhír, Sportgazdaság, többféle sportág — 2011/06/22 at 15:55

Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia

by

Az IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézmény  július 12-én és 13-án kétnapos konferenciát szervez Budapesten a látvány-csapatsportok – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – támogatásának adókedvezményéről.

A magyar Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt a társasági adóból levonható sporttámogatás is. Az indítványt az Európai Bizottság is vizsgálja, és a hazai sportszervezetek, vállalatok és sportbarátok egyaránt érdeklődve várják, hogy mikor és milyen formában hagyja jóvá. Közben 2011. május 31-én az Országgyűlés elé került a törvénymódosító javaslat, tehát a rendszer működni fog. A támogatást az állam nem közvetlenül, hanem nyereséges vállalatok útján közvetíti. Cserébe a támogató a támogatás összegét elszámolhatja költségként, így csökkentve a társasági adóalapot és arányosan az adófizetési kötelezettséget, míg a támogatás összegét a fizetendő társasági adóval szemben is el lehet számolni. A törvénymódosítás az előrelátható többletforrás révén hatalmas lehetőségeket nyit meg a magyar sport és a potenciális támogató vállalatok előtt.

A hogyanról az érdeklődők elsőként az IIR Magyarország, a NEFMI, az OrienTax és az öt látvány-csapatsport szakszövetsége közös szakmai rendezvényén értesülhetnek, amelyet 2011. július 12-13-án tartanak Budapesten.

A konferencián az adókedvezmény kormányzati koncepciójáról, a rendszer alapvető ismérveiről és törvényi hátteréről dr. Fazekas Attila, a NEFMI, Sportért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese tart bevezető előadást. Az adókedvezmény rendszerének gyakorlati működését megtudhatjuk Radnai Károly adószakértőtől, aki az OrienTax Tanácsadó Kft. képviseletében tart szakmai előadást a támogatás igényléséről, lehívásáról és az elszámolás menetéről a sport civil szervezeteinek oldalán, illetve a támogatók részéről a kedvezmény érvényesítésének folyamatáról, valamint számviteli, adózási szempontokról is. A fejlesztéshez szükséges finanszírozás megteremtéséről, a támogató cégek felkutatásáról és a lehetséges konstrukciókról a Concorde Pénzügyi Tanácsadó Kft. szakembere fog beszélni, és természetesen a konferencián megismerhetjük az öt látvány-csapatsport szövetség fejlesztési terveit, sportszakmai céljait. Esettanulmányként terítékre kerülnek a támogatói oldal preferenciái, elvárásai is, Tarsoly Csaba, a Quaestor Zrt. elnök-vezérigazgatója tart érdekes előadást cégük gyakorlatáról.

A fent említett szakembereken kívül Garancsi István, Videoton FC tulajdonosa, id. Ocskay Gábor, az Alba Volán SC Jégkorong Szakosztály elnöke, dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere, az öt támogatható látvány-csapatsportág szakszövetsége, dr. Kovács Árpád, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke és dr. Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség Jogi- és Sajtóirodájának vezetője is elmondja véleményét a témában a két napos konferencia során.

A részletes program és a jelentkezési lap pdf formátumban letölthető innen.

Forrás: iir-hungary.hu

4 Comments

  1. Pingback: Adókedvezményt kaphatnak a látvány-csapatsportokat támogató vállalatok | Sportsmarketing

  2. Pingback: Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia – első nap | Sportsmarketing

  3. Pingback: Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia – második nap | Sportsmarketing

  4. fordítok egy szöveget amelyben a “látvány-csapatsport” kifejezés többször is megjelenik, de hosszas keresgélés után sem tudtam rájönni, hogy mi a pontos értelme. mindenütt csak az 5 sport fel van sorolva, de ez nem segít a fordításban.. tükörfordítással próbálkoztam, de egyrészt annak is több változata lehet (melyik a jó?), másrészt meg az összes változat értelmetlenül hangzik

    tudna-e valaki értelmezni röviden, hogy mi a “látvány-csapatsport”? mire vonatkozik a “látvány” szó ebben a kifejezésben?

    köszönöm a segítséget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Képriport: Kajak-kenu kiállítás az Allee-ban

Nagyszabású, ingyen látogatható kiállítással ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A rengeteg információt és emléktárgyat bemutató rendezvényt fényképezőgéppel...

Close