rövidhír, Sportgazdaság, többféle sportág — 2011/07/13 at 06:33

Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia – első nap

by

Az IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézmény kétnapos konferenciája zajlik Budapesten a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről. Az első napon vagyunk túl, ennek az összefoglalója következik.

A rendezvény helyszíne a belváros szívében található Marriott Hotel, és megérkezve hamar kiderült, hogy ennek megfelelően ideális körülmények fogadják a résztvevőket. A konferencia programját nézegetve az első napon előzetesen arra lehetett számítani, hogy az előadók részletesen bemutatják a sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modelljét, a rendszer lényeges elemeit, valamint működését, és valóban ez is történt.

Az esemény első felvonásának két főszereplője volt, akik többszörös felszólalási lehetőséggel éltek, így alaposan, oktatásszerűen magyarázva adták át a tudnivalókat. Mindketten részt vettek a rendszer kidolgozásában, amely érződött azon, hogy a legapróbb részleteket is ismerik. Dr. Fazekas Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese az adókedvezmény kormányzati koncepciójáról és törvényi hátteréről beszélt. Elmondta, hogy a legelső elképzelésekhez képest az Európai Unió a versenysporttal szemben a tömegsport fejlesztési lehetőségeit tartotta kiemelten fontosnak, és a támogatás intenzitásának csökkentését javasolta, mert az uniós elvek a projektek finanszírozásához megkövetelik az önrészt. Világossá vált, hogy a modell kedvezményezettjei elsősorban a sportági szakszövetségek és az amatőr klubok lesznek, a támogatások leginkább az utánpótlás-nevelésre és a tárgyi eszköz beruházásra vehetők igénybe, valamint az is, hogy a rendszer elindult.

Radnai Károly, az Orientax Tanácsadó Kft. adószakértője megerősítette dr. Fazekas Attila szavait és további részletekkel látott el a támogatás menetéről, az igénybevevő oldalán elszámolható költségekről, a pályázatok elbírálásáról, valamint felhívta a figyelmet a határidőkre. Támogatói nézőpontból levezette az adókedvezmény kiszámítását, eredményhatását, továbbá érvelt a támogatás előnyei mellett. Az előtte szólók olyan alaposan magyaráztak, hogy Gajdics Attila, a Concorde Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatójának előadása tulajdonképpen semmi újdonságot nem tudott hozzátenni a témához.

A száraz témákat követően üdítően hatott a Magyar Jégkorong Szövetség pörgős, szórakoztató bemutatkozása. Kovács Zoltán, a szövetség főtitkára ismertette az elmúlt években elért eredményeket, majd felvázolta, hogy a megkezdett úton haladva mit szeretnének elérni a tömegsport, a szakemberképzés, az utánpótlás, valamint a női jégkorong terén a következő öt évben.

Az első napot egy kerekasztal beszélgetés zárta, amelynek moderátori szerepét dr. Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség Jogi- és Sajtóiroda vezetője töltötte be. Partnerei Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója, Nemcsik Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója és Radnai Károly voltak, akik a saját hatáskörükre vonatkozóan beszélték meg többek között, hogy mekkora összeg befogadását tartják elképzelhetőnek, illetve mire számítanak a létesítményfejlesztés terén.

A konferencia második napjának összefoglalója ezen a linken olvasható.

Aki lemaradt a rendezvényről, de érdeklődik a prezentációk iránt, az térítés ellenében hozzájuthat az anyaghoz a konferenciát szervező IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézményen keresztül.

One Comment

  1. Pingback: Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia – második nap | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Feketére színeznék a mezt a kiesést gyászoló River Plate szurkolók

A River Plate fanatikus tábora egyedi kezdeményezést indított: azt szeretnék elérni, hogy a következő szezonban a második vonalba visszacsúszott klub...

Close