rövidhír, Sportgazdaság, többféle sportág — 2011/06/28 at 13:46

Adókedvezményt kaphatnak a látvány-csapatsportokat támogató vállalatok

by

A parlament hétfői döntése alapján társasági-adókedvezményt kaphatnak az öt látvány-csapatsport valamelyikét támogató cégek, illetve sportolók is választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás [ekho] szerinti adózást.

Az Országgyűlés tegnap 280 igen, 9 nem és 37 tartózkodás mellett elfogadta a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosítását. A Bánki Erik, Szalay Ferenc, Seszták Miklós, Csizi Péter és Hadházy Sándor fideszes politikusok önálló képviselői indítványaként elfogadott módosítás értelmében társaságiadó-kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. Az öt kiemelt sportág a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong.

A támogatási forma egyaránt érvényes az amatőr és a hivatásos sportszervezetekre, illetve az azokat támogató közhasznú alapítványokra, továbbá egyes sportköztestületekre és a látvány-csapatsportágak sportszövetségeire. A támogatás igénybevételéhez a sportszövetségeknek és egyesületeiknek fejlesztési tervet kell készíteniük, amit szövetségek esetén a Nemzeti Sport Intézet, míg kisebb szervezetek esetén a szakszövetség bírál el. Ha a terveket elfogadják, a sportszervezet támogatási igazolást kap, amelyet a tervet finanszírozó cégnek kell átadni. A cég az igazolás átvétele után utalhatja a támogatási összeget. A támogatásként befizetett összeg csökkenti a cég adóalapját, az igazolás az adóhivatal felé is bizonyítékul szolgál. Az új törvény értelmében sportolói fizetésekre nem lehet költeni a cégektől befolyt pénzből, csak létesítményfejlesztésre, utánpótlás-nevelésre és a klubok működési jellegű ráfordításaira, például a technikai személyzet bérezésére.

A jogszabály érinti az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról [ekho] szóló törvényt is, lehetőséget adva a sportolóknak, valamint edzőknek ezen adózási forma alkalmazására. Az ekho fizetésre jogosult sportolók számára egyes esetekben magasabb – 50, illetve 100 millió forintos – összeghatárt határoz meg a jogszabály.

A törvény azon rendelkezései, amelyek a profi csapatok támogatására vonatkoznak, az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon lépnek hatályba, míg más részei a kihirdetést követően. A kormány várakozásai szerint körülbelül évi 20 milliárd forint pluszbevételhez jut a magyar sport, és a nem kiemelt sportágak is jól járnak vele, mert a törvény nyomán új forrásokhoz jutó sportágak kevesebb állami támogatást kapnak.

A témában az IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézmény szervezésében tartanak kétnapos konferenciát július 12-én és 13-án Budapesten.

Forrás: MTI

One Comment

  1. Tisztelt Péter!

    Milyen módon érvényesíthető ez a fajta rendelet és hogyan kivitelezhető a csapatok és a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban?
    Vonatkozik-e egyáltalán a kiegészítőkre?

    Válaszát előre is köszönöm

    Tóth Tamás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Interaktív futballmeccs

A szurkolók állíthatják össze a csapatokat Dél-Afrika két legismertebb klubjának szezon előtti mérkőzésén. A főszponzorról elnevezett Carling Black Label Cup...

Close