rövidhír, Sportgazdaság, többféle sportág — 2011/07/14 at 08:28

Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia – második nap

by

Véget ért az IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézmény kétnapos konferenciája a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről. Az első felvonás beszámolója után, ezúttal a második nap összefoglalója következik.

A második nap a gyakorlati elképzelések megismerésével kecsegtetett, a sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modelljét részletesen bemutató első nap tudásinfúziója után. Sajnos az utolsó pillanatban három előadó is visszamondta a szereplést, és helyettesíteni csak egyiküket sikerült. Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa, csapata Bajnokok Ligája szereplése miatt, míg a Magyar Vízilabda Szövetség a vizes sportok közelgő világbajnoksága miatt nem tudott részt venni az eseményen. Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az EFOTT megnyitóján látott el protokolláris feladatokat, de őt Rózsa József a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pótolta.

A programot id. Ocskay Gábor, az Alba Volán SC Jégkorong Szakosztályának elnöke kezdte, aki elmondta, hogy az új törvénytől nem azonnali, hanem 3-5 éven belül realizálódó eredményeket vár, és reméli, hogy a 14 hónapja működő székesfehérvári hoki akadémia működtetésén sokat segíthet, mert nem a felnőtt csapat pénzéből kell majd áldozni rá, mint eddig tették. A közeljövőben esélyt lát egy budapesti akadémia elindítására is, hiszen a felvevőpiac és az infrastruktúra adott hozzá.

Tarsoly Csaba, a Quaestor Zrt. elnök vezérigazgatója a várakozásokkal ellentétben nem a támogatók preferenciáiról és elvárásairól beszélt a cége kapcsán, hanem UEFA klubranglistákat tartalmazó Excel táblák sokaságának segítségével levezette, hogy a klubfutballban akár egy év alatt is látványos előrelépés érhető el egy-egy kiugró szereplésnek köszönhetően. Később hozzátette, hogy a nemzetközi reputáció kivívásához bajnokságonként 4-5 erős csapat szükséges. Ezután bemutatta a győri labdarúgó piramist, amely az Ovifoci programtól az NB I-ig négy szintből áll, és kifejtette, hogy véleménye szerint az utánpótlás-nevelésbe való befektetés pénzbeli jövedelme az első csapatnál csapódik le a kész játékosok értékesítésén keresztül.

A továbbiakban három szakszövetség bemutatkozása következett: a Magyar Labdarúgó Szövetséget dr. Gudra Tamás gazdasági igazgató, a Magyar Kézilabda Szövetséget Nemcsik Balázs főtitkár, a Magyar Kosárlabdzázók Országos Szövetségét pedig dr. Sterbenz Tamás főtitkár és Bodnár Péter ügyvezető igazgató képviselte. Mindhárom sportág rendelkezik a közelmúltban meghirdetett, modern szemléletű stratégiai koncepcióval, amelyek közös elemei az utánpótlás-nevelés, a tömegbázis képzés és az infrastrukturális háttér fejlesztése. Az MLSZ, az MKSZ és az MKOSZ egyaránt komoly lehetőségeket lát az új rendszeren keresztül érkező többletforrásokban, és határozott elképzeléseik vannak azok felhasználására.

Helyi önkormányzati szempontból szólt hozzá a témához a Szalay Ferencet helyettesítő Rózsa József, aki a szolnoki sportmodellt mutatta be a diáksport és utánpótlás-neveléstől kezdve, a létesítményfejlesztésen át, a versenysport támogatásáig.

A kétnapos konferenciát egy élénk kerekasztal beszélgetés zárta  dr. Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi- és Sajtóirodájának vezetője moderálásával és Dénes Ferenc, sportközgazdász, Kassay Lili, marketing és szponzorációs tanácsadó, Málnay B. Levente, a Chello Central Europe Zrt. vezérigazgatója, valamint Radnai Károly, az OrienTax Tanácsadó Kft. adószakértője részvételével. A kérdés az volt, hogy marketing vagy támogatás-e az új rendszer. A beszélgetőpartnerek a köztük fennálló látszat-ellentmondás tisztázása után végül közös álláspontra jutottak: a rendszer támogatás, és a marketinget külön szakmai alapon kell kezelni. Megegyeztek abban is, hogy a hazai labdarúgás esetében a televíziós jogdíjak jelentős arányt képviselnek a klubok költségvetésében, de ki kell építeni az üzleti alapon működő csapatsportok többi gazdasági alappillérét is: a szponzorációt, valamint a kereskedelmi bevételeket. Egyetértettek, hogy a törvény nyújtotta extra bevételi forrás egy plusz pillérként csatlakozik a fentiekhez. Dénes Ferenc végig kiállt azon nézete mellett, hogy boldog, sportszerető nemzet mindettől függetlenül is lehetünk.

A konferencia első napjának összefoglalója ezen a linken olvasható.

Aki lemaradt a rendezvényről, de érdeklődik a prezentációk iránt, az térítés ellenében hozzájuthat az anyaghoz a konferenciát szervező IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézményen keresztül.

One Comment

  1. Pingback: Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia – első nap | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia – első nap

Az IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézmény kétnapos konferenciája zajlik Budapesten a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről. Az első napon vagyunk túl, ennek...

Close