Elfogadta a parlament az öt látványsportág támogatását

by

Az Országgyűlés döntése alapján kiemelt támogatásban részesül az öt látvány-csapatsportág, megszűnik a Nemzeti Sporttanács, valamint a Mező Ferenc Sportalapítvány, és visszaáll az olimpiai járadék adómentessége. Az eredeti javaslatból törölték azt a rendelkezést, amely heti öt kötelező testnevelésórát írt volna elő az általános iskolában.

A parlament 317 igen, 2 nem szavazattal és 28 tartózkodás mellett fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy kéri a törvény sürgős kihirdetését.
A jogszabály adókedvezményt biztosít a társasági adóból az öt látvány-csapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódva. A rendelkezés hatására sportgazdasági számítások szerint évente 20 milliárd forint plusz pénz áramolhat a kiemelt sportágakba.
A látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek a jövőben vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhetik meg sporttelepek tulajdonjogát, feltéve, hogy a sporttelepet 15 évig nem idegenítik el, és sport céljára használják vagy hasznosítják. Emellett az építésügyi szabályok és a településrendezési terv alapján sporttelep létrehozására alkalmas, beépítetlen földterületek látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek általi, sporttelep létesítése céljából való megszerzését is mentesítették a vagyonátruházási illeték megfizetése alól. Az indítvány szerint sporttelepnek minősül a sportpálya, az uszoda, a stadion, a sportcsarnok, a jégpálya, a jégcsarnok és a tornaterem, a tornaszoba, a tornaudvar és a vízi-sporttelep.
A társasági adóról és osztalékadóról szóló, valamint az illetékekről szóló törvény módosítása az Európai Bizottság jóváhagyó határozata meghozatalának napját követő 15. napon lép hatályba.
A parlament által megszavazott rendelkezés visszaállítja a kis értékű kupák, érmek közelmúltban megszüntetett adómentességét, és a természetbeni juttatások közül – összeghatártól függetlenül – a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érmeket, trófeákat ugyancsak az adómentes juttatások körébe sorolta. A Jobbik módosító indítványát elfogadva ismét adómentes lesz az olimpiai járadék is. A sportesemények látogatottságának növelése érdekében adómentesek lesznek továbbá a természetbeni juttatások körében a belépők, bérletek.
A törvény kihirdetése után nyolc nappal megszűnik a Nemzeti Sporttanács, jövő év január 1-jétől pedig a Mező Ferenc Sportközalapítvány, amelynek feladatait a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] veszi át. A Mező Ferenc Sportközalapítvány feladata a nyugdíjas olimpiai és világbajnoki érmes sportolók, azok özvegyei, valamint a kiemelkedő sporteredmények elérésében közreműködő nyugdíjas sportszakemberek erkölcsi és anyagi megbecsülése volt. A Nemzeti Sporttanács a kormány mellett működő tanácsadó, javaslattevő testület volt, amely 2004-ben alakult. A Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a MOB-nak adják át.
Törölték az eredeti javaslatból azt a rendelkezést, amely heti öt kötelező testnevelésórát írt volna elő az általános iskolában. Az oktatási bizottság szakmapolitikai egyeztetések szükségességére hivatkozva kezdeményezte a rendelkezés elhagyását, mondván nem adottak a mindennapi testnevelés tárgyi-infrastrukturális feltételei az iskolákban.
A sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvénycsomaghoz benyújtott indítványok megtalálhatóak a parlament honlapján.

Forrás: MTI

2 Comments

  1. Pingback: Az EU még nem döntött a magyar sportfinanszírozás adóügyi vonatkozásairól | Sportsmarketing

  2. Pingback: Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A 2014-es brazil vb logója már kész, az előkészületek viszont késnek

Alig ért véget Dél-Afrikában a labdarúgó világbajnokság, a figyelem máris a következő helyszínre terelődik. Négy év múlva Brazília lesz a...

Close