labdarúgás, olimpia, rövidhír, Sportpolitika — 2011/01/27 at 15:49

Kié lesz a londoni Olimpiai Stadion?

by

A londoni Olimpiai Stadionnak az ötkarikás játékok utáni hasznosításáról való döntést bizonytalan időre elnapolták. Az olimpiai park örökségének biztosításáért felelős szervezetnek több időre van szüksége a West Ham United és a Tottenham Hotspur pályázatainak tanulmányozásához. Az eredményhirdetést eredetileg holnapra tervezték.

Angliában hetek óta parázs hangulat uralkodik az Olimpiai Stadion sorsáról szóló döntés körül. Bár a két legesélyesebb pályázó egyaránt futball klub, ellentétes terveik vannak a további hasznosítást illetően: a West Ham a birtokba vétel után megtartaná az atlétika pályát a stadionban, míg a Tottenham lerombolná az 537 millió fontból épülő arénát és egy labdarúgásra specializált komplexumot húzna fel helyette.

A londoni Olimpiai Stadion szerkezeti terve
A West Ham ajánlata egyezik meg azzal, amit az angolok az olimpiai pályázatukban ígértek, nevezetesen, hogy a játékok után is megtartják az atlétika pályát a zöld gyep körül. A klub a Newham kerület önkormányzatával összefogva, 80 ezerről 60 ezer férőhelyesre csökkentené a létesítmény befogadóképességét, de megtartaná a labdarúgás mellett atlétikai versenyek és közösségi események rendezésére is alkalmasnak.
A Tottenham az AEG-vel lépett szövetségre, és terveik szerint az eredeti helyén egy új komplexumot építenének, amely száműzve a futópályát elsősorban a futballt szolgálná ki, de koncerteknek is otthont adhatna. Cserébe viszont felújítanák az atlétikai versenyeiről híres Crystal Palace National Sports Centre-t.

A londoni Olimpiai Stadion építése
Az atlétika világa, az olimpiát szervező bizottság és nem utolsósorban az olimpiai pályázatban tett ígéret a West Ham mellett állnak, viszont a gazdasági tényezők, a hosszú távú jövedelmezőség egyértelműen a Tottenham javára billentenék a mérleg nyelvét. A kettő közül a népesebb szurkolótáborral rendelkező, újabban a Bajnokok Ligájában is vitézkedő klub az O2 rendezvényközpontot nagy sikerrel üzemeltető AEG-vel karöltve valószínűleg fenn tudná tartani a létesítményt, míg ha a West Ham használná tovább, nem lenne biztosított a kihasználtsága.

A londoni Olimpiai Stadion látványterve
Az olimpiai park örökségének biztosításáért felelős szervezetnek [OPLC] legkésőbb a pénzügyi év végéig – március 31. – kell nyilatkoznia, noha nem jelezték, hogy addig halogatnák a döntéshozatalt. Az OPLC javaslatát még a kulturális és a közösségi minisztériumoknak, valamint a főpolgármesteri hivatalnak is jóvá kell hagynia.

Forrás: bbc.co.uk

3 Comments

  1. Pingback: A West Ham United lett a befutó a londoni Olimpiai Stadionért folytatott versenyben | Sportsmarketing

  2. Pingback: A Tottenham tovább harcol a londoni Olimpiai Stadionért | Sportsmarketing

  3. Pingback: 180 fokos fordulat a londoni Olimpiai Stadion ügyében | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ideiglenes mobil stadionba költözik a Fortuna Düsseldorf

A Bundesliga 2-ben szereplő Fortuna Düsseldorf az Eurovíziós Dalfesztivál miatt a szezon utolsó három hazai meccsére kénytelen elhagyni otthonát, az...

Close