labdarúgás, olimpia, rövidhír, Sportpolitika — 2011/10/12 at 17:54

180 fokos fordulat a londoni Olimpiai Stadion ügyében

by

Az olimpiai park örökségéért felelős szervezet határozott lépéssel vetett véget a londoni Olimpiai Stadiont körülvevő zűrös jogi ügyeknek: nem adja el egyik klubnak sem a létesítményt, hanem köztulajdonban tartja és új pályázatot ír ki, ezúttal a bérlésre.

A londoni olimpiai park örökségének biztosításáért felelős szervezet [Olympic Park Legacy Company – OPLC] megszakította a tárgyalásokat a West Ham Uniteddel arról, hogy a labdarúgó klub az Olimpiai Stadionba költözhessen a jövő évi ötkarikás játékokat követően. Az OPLC a kormánnyal és London polgármesterével való egyeztetés után azért változtatta meg februári döntését, hogy véget vessen az ügyet körülvevő, hosszadalmasnak ígérkezvő pereskedésnek. A Tottenham Hotspur, amely a West Hammel szemben maradt alul az Olimpiai Stadionért folytatott versenyfutásban, ugyanis jogi útra terelte a vitát és kész volt a legfelsőbb bíróságig vinni az ügyet.

A londoni vezetőknek azért volt fontos a helyzet gyors tisztázása, mert pályáztak a 2017-es atlétikai világbajnokságra, és biztosítani szerették volna a futópálya sorsát a stadionban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség [IAAF] novemberi döntése előtt. A futópálya a West Ham és a Tottenham pályázatainak sarkalatos pontja volt, az előbbi a megtartása, az utóbbi pedig az elbontása mellett állt ki.

Az 537 millió fontból épülő Olimpiai Stadion nézőterét a játékok után az eredeti terveknek megfelelően 80 ezresről 60 ezresre csökkentik, de a 35 millió fontra rúgó munkálatok eddig is szerepeltek az olimpia megrendezésére elkülönített 9,3 milliárd font összegű, közpénzek által finanszírozott tételek között.

Az OPLC új pályázatot fog kiírni a stadionra, amely az előzőektől eltérően ezúttal bérleti lehetőségre vonatkozik majd. A jövőbeli bérlő az OPLC-nek fog fizetni, az első számítások szerint várhatóan évente 2 millió font körüli nagyságrendet, és a szervezet fedezi majd a létesítmény évi 5 millió fontos működtetési költségeit.

A Tottenham azért nevezte törvénytelennek, és támadta meg az OPLC februári döntését, mert tisztességtelen gazdasági előnynek tartotta azt a 40 millió font kölcsönt, amelyet Newham kerület önkormányzata nyújtott a West Ham Unitednek.

A Tottenham egyébként rendelkezik a szükséges engedélyekkel egy új stadion építésére a sajátjához nagyon közel, de a projekt áll, ugyanis rengetegbe kerülne a helyi lakosok kiköltöztetése és a tömegközlekedés becsatlakoztatása. A klub a múlt hónapban kapott egy 17 millió fontról szóló ajánlatot a helyi politikai szervektől, ha visszavonja az Olimpiai Stadionra vonatkozó keresetét és helyette arra a projektre koncentrál. A – hasonló esetekhez képest alacsonynak számító – támogatás a munkahelyteremtés és a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő kerület fellendítéséért cserébe érkezne.

Forrás: bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Elmarad az NBA alapszakaszának első 100 mérkőzése

Mivel a klubtulajdonosok és a játékosok továbbra sem tudnak megegyezni az új kollektív szerződést illetően, a 2011–2012-es bajnokság november elsejére...

Close