Sportmarketing, tenisz — 2018/01/09 at 08:00

Felgyorsult a teniszvilág Ausztráliában

by

Ausztráliában felpörgött a tenisz. Nadal, Djokovic, Wawrinka, Kyrgios és Hewitt is pályára lépnek, ugyanis az év első Grand Slam tornáját megelőzően több bemutató jellegű teniszversenyt is rendeznek, amely a sportág jövőjét jelentheti.

A változásra szükség van…a változás egy szükséges jó vagy rossz – ezt mindenki döntse el saját maga – ahhoz, hogy megőrizze a versenyképességét az adott sporttermék vagy éppen sportszolgáltatás. A folyamatosan változó, és felgyorsult fogyasztói szokások, a technológia fejlődése és a szurkolói elvárások is arra késztetik a legértékesebb szórakoztató iparágakat, hogy haladjanak ezekkel a tényezőkkel. A tenisz a világ ötödik legnépszerűbb sportága a maga 1 milliárdos szurkolói bázisával, amely követendő példaként állhat a nagyobb társai előtt is. A sportágban már évek óta próbálkoznak a tenisz megreformálásával, amelynek a célja, hogy felgyorsítsák, izgalmasabbá tegyék a sportágat a fiatalok, az Y és Z generáció szemében is. Ez akár a sportág jövőjét is jelentheti, ugyanis egy 2016-os kutatás szerint a tenisz rajongóinak az átlag életkora 35-40 év.

ATP Announces Rule Changes And Innovation For 2017 Next Gen ATP Finals

The ATP has announced a series of rule changes and innovations set to be trialled at the Next Gen ATP Finals in Milan from 7-11 November.

A sportágon belüli új sporttermék fejlesztésének a célja, hogy gyors tempójú, innovatív, TV-közvetítés barát termékkel tudjanak szolgálni. A sportág célja újabb fogyasztókat nyerni a tradicionális bázis megtartása mellett. A döntést megelőzően az ATP egy széleskörű szurkolói felmérést hajtott végre több, mint 13 különböző piacon, beleértve a hagyományos és feltörekvő piacokat is, valamint a rendszeres és alkalmi szurkolói csoportokat is megkérdezve arról, hogy milyen változásokat eszközöljenek. „A sport és a szórakoztatás iparága nagyon gyorsan változik, ahogy a szurkolók sportfogyasztása is. Ezek a változtatások nemcsak a fiatal játékosokról szól, hanem a jövő szurkolóiról is. Tisztában vagyunk a sportágunk hagyományaival és biztosíthatok mindenkit, hogy alaposan meg fogjuk vizsgálni, hogyan tudjuk megvédeni a tenisz integritását, amikor úgy döntünk, hogy ezeket az újításokat a rendszeres ATP Tour versenyekre is bevezetjük” – mondta még tavaly Chris Kermode, ATP vezérigazgatója.

#7TENNIS 🎾 on Twitter

Kids, don’t try this at home. @NickKyrgios 👏 #Fast4 https://t.co/tlzaq6fWn9

A Fast4 Tennis koncepció már évek óta debütál különböző bemutató tornák keretében, azonban tavaly, valamint idén már élesben is kipróbálták. Az év végén megrendezett milánói Next Generation ATP World Tour Finalt ezen szabályok keretében mentén meg, valamint idén a hétvégén véget érő Hopman Cup-on a vegyes páros mérkőzések is ezen koncepció mentén zajlottak. A Fast4 Tennis koncepció szabályai, hogy a hálón megpattanó szerva is érvényes és nincsenek előnyök (40-40 után, mint a párosban, aki nyeri a pontot azé a játék) tehát 3-3 után tie-break következik, és egy szett 4 nyert játékig tart. Egy ápolási időkérés áll majd csak a játékosok rendelkezésére, és az edzők a mérkőzések bizonyos pontján kommunikálhatnak a játékosokkal. Emellett lerövidül a játékosok számára rendelkezésre álló bemelegítési idő 5 percre, és egy úgy nevezett Shot Clock fogja mérni, hogy maximum 25 másodperc telhet el két labdamenet között.

Sydney.com on Twitter

🎾 World No.4 Alexander Zverev, World No.3 @GrigorDimitrov & Australian tennis legend @lleytonhewitt visited Sydney icons ahead of tonight’s @SydneyTennis #FAST4 showdown at @olympicpark_syd. Who’s your pick for tonight? #ilovesydney

Ezen szabályok mentén kerül megrendezésre már negyedik éve Sydney-ben egy bemutató torna az év első grand slam tornáját, az Australian Opent megelőzően, amelyen első alkalommal Roger Federer és Lleyton Hewitt vettek részt. Idén a hétvégén a brisbane-i tornát megnyerő Nick Kyrgios, Alexander Zverev és Grigor Dimitrov szórakoztatt a közönséget. A hétfőn este megrendezett bemutató versenyt a Ken Roswell Arénában a Sydney Olimpiai Parkban tartották meg az elmúlt évekhez hasonlóan idén is teltházas körülmények között. „A Fast4 Tennis kicsit más, mint amihez a tour-on hozzászoktunk. Korábban helyeződik nyomás a lejátszott pontokra és a látványosabb labdamenetek is előbbre jönnek, ami jó dolog és a közönségnek szórakoztató.” – nyilatkozta Nick Kyrgios a torna kapcsán.

Draw came out and I’ll be playing #lucaspouille. Really looking forward to stepping onto the #margaretcourtarena to play my first #TBTens

24.4k Likes, 166 Comments – Rafa Nadal (@rafaelnadal) on Instagram: “Draw came out and I’ll be playing #lucaspouille. Really looking forward to stepping onto the…”

De ennyivel még nem ér véget az év eleji ausztrál tenisz őrület, ugyanis rá pár napra, január 10-én Melbourne-ben, a Margaret Court Arénában kerül megrendezésre a Tie Break Tens nevű bemutató teniszverseny, amelyet azt gondolom, hogy nevezhetünk hirtelen halálnak is. A formátum lényege, hogy nincsenek szettek, hanem egy legalább 10 pontig tartó tie-breaket játszanak a játékosok, amelyet kettő pont különbséggel kell megnyerni, és egy challange lehetőségük van. A szervezők csak azt mondják a Tie Break Tens nevű formátumról, hogy egy gyors és még izgalmasabb formája a tenisznek, amely London, Bécs és Madrid után negyedik alkalommal kerül megrendezésre Ausztráliában.

Tie Break Tens Melbourne 2018 Teaser

Tie Break Tens Melbourne 2018 announced. Tie Break Tens Melbourne will take place on the January 10. Visit www.tiebreaktens.com/melbourne for more information

A Tie Break Tens formátumban nyolc játékos vesz részt, és a győztes visz mindent, amely 250.000 $ pénzdíjazást jelent. Az idei versenyen Novak Djokovic, Rafael Nadal, Nick Kyrgios, Lucas Pouille, Lleyton Hewitt, Dominic Thiem, Stan Wawrinka és Tomas Berdych méri össze az erejét. „Alig várjuk már, hogy a Tie Break Tens Melbourne-be érkezzen. A tie-break formátum már eddig is nagy érdeklődést vonzott maga iránt, és reméljük, hogy idén is nagyon izgalmas mérkőzéseket fogunk látni. Ez a formáció gyors, káprázatos és mindenki számára kiváló szórakozást jelent.” – mondta az Australian Open igazgatója, Craig Tiley az esemény kapcsán. „Ezek az események képesek arra, hogy új közönséget szólítsanak meg a tenisz számára. Emellett pedig a Tie Break Tens elképesztő versenyképes formátum, ugyanis nem sok sporteseményről tudjuk elmondani, hogy az este végén a győztes játékos egy trófeával és 250.000 $-ral lesz gazdagabb.” – mondta Felicity Barnard, a Tie Break Tens CEO-ja.

forrás: tennis.com.au, ausopen.com, tiebreaktens.com

borítókép forrás: ubitennis.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Roger Federer megéri az árát

Jól jön az öreg a háznál...főleg, ha ő a tenisztörténelem legértékesebb játékosa.

Close