Sportmarketing, tenisz — 2015/01/14 at 11:50

Fast4Tennis – tenisz felpörgetve

by

Magyar idő szerint január 13-án hajnalban Roger Federer és Lleyton Hewitt a Fast4Tennis gálameccs kertében csaptak össze a Sydney-ben. A Fast4Tennis egy gálameccs sorozat, ami innovatív, gyorsabb, és szórakoztatóbb formában kívánja bemutatni a sportágat.

Fast4Tennis

Az, hogy innovativitás nem kérdés, ugyanis négy új szabályt is bevezettek, amik a következők:

  • A hálón megpattanó szerva is ér
  • Nincsenek előnyök (40-40 után, mint a párosban, aki nyeri a pontot azé a játék)
  • 3-3 után Tiebreak,
  • Egy szett 4 nyert játékig tart

Ezekkel az újításokkal izgalmasabb és gyorsabb lehet a játék, az hogy a szórakoztatóbb-e, mindenkinek a saját megítélésére bízom. Egyelőre ez a formáció csak egy kezdeményezés, de aztán ki tudja, hova növi ki magát később. A Fast4Tennis-t az Ausztrál Tenisz Szövetség dolgozta ki az elmúlt három évben, azzal a céllal, hogy még attraktívabbá, izgalmasabbá tegyék a játékot.

Fast4Tennis Sydney

A sportág marketingje szempontjából nézve, még akár jót is tehetnek ezek az újítások, habár teljesen szembe mennek a tenisz nagymúltra visszatekintő hagyományaival. Lássuk, hogyan frissíthetik fel a sportágat az új szabályok:

  1. Gyorsabb, izgalmasabb lehet a játék. Minden pont számít, nem úgy mint egy 6 nyert játékig tartó szettnél.
  2. A meccsek eladhatósága szempontjából könnyebb lenne a médiumoknak, a közvetítő TV csatornáknak kalkulálni egy-egy meccs hosszával. A mostani felállás szerint egy férfi tenisz meccs 1 órától, akár 5 óra hosszáig is eltarthat, ha egy Grand Slam 5 szettes meccsről beszélünk.
  3. Mivel a játékosok kevesebb időt töltenének a pályán, kisebb lenne a sérülés, a kimerültség veszélye, ami hozzájárulhat a mérkőzések, tornák színvonalának növekedéséhez. Több tornán tudnának indulni a játékosok, látványosabb meccseket tudnánk játszani stb.
  4. A közönség kiszolgálása. Végül is egy sportesemény szempontjából az a cél, hogy a nézők megvegyék a jegyet, eljöjjenek a meccsre, jól szórakozzanak. Ezekkel az újításokkal például elképzelhető, hogy még jobban ki tudnák elégíteni a szurkolók igényeit, mert több sztárjátékos nevezne olyan tornákra, amikre a jelenlegi leterheltség mellett nincs lehetőség. Ez növelné a torna színvonalát, több nézőt vonzana.

Tehát az újítások nem csak a tenisz népszerűségét, élvezhetőségét növelnék, de akár igen jelentős gazdasági erővel is rendelkezhetnek. Ugyanakkor egy-egy szponzor, támogató a meccsek rövidsége miatt jóval kevesebb ideig lehet „képernyőn”, kevesebb alkalommal találkoznak majd velük a nézők.

Federer és Hewitt

A játékidő csökkenése miatti aggodalmakat támaszthatja alá, hogy Federer mindössze 92 perc alatt nyert Hewitt ellen ötszettest, a végeredmény 4:3(5–3), 2:4, 3:4(3–5), 4:0, 4:2 lett. A legrövidebb szett 13 percig, míg a leghosszabb 23 percig tartott. A Qantas Credit Union Arena közönség jól szórakozott a két világklasszis teltházas produkcióján. Egy igazi gálameccshez illő hangulatot csináltak, számos látványos megmozdulással. Az esemény egyik fő támogatója a Credit Suisse volt, aki amúgy Roger Federer szponzora is egyben. Az esemény közvetítő partnere a The Nine Network volt, aki közel 800 millió háztartásba juttatta el a meccset. A bemelegítés során, elképzelhető, hogy a jövő egyik nagy tenisz bajnoka is bemutatkozott, méghozzá Lleyton Hewitt kisfia, Cruz Hewitt, aki pár labdamenet erejéig ütögethetett Federerrel.  Természetesen az esemény bevételét most is jótékony célokra ajánlották fel.

A mérkőzés rövid összefoglalója:

A meccs felvezetéseként a vasárnap az 1000. győzelmét megszerző Federer a füves, salak és kemény borítású pálya után, egy jachton próbált meg teniszezni. Az összecsapás előtt Hewitt és a Federer a sydney-i öbölben két mozgásban lévő jachtról ütögetve próbáltak meg „labdameneteket” játszani, kisebb nagyobb sikerrel.

Federer és Hewitt motorcsónakokon ütögetnek

A Fast4Tennis egyelőre még csak tesztelés alatt áll. Úgy gondolom, attól nem kell tartanunk, hogy a közeljövőben teljesen megreformálják a tenisz, ugyanakkor a kampány nem áll le, legközelebb január 14-én Rafael Nadal, Fernando Verdasco és Mark Philipoussis nevével fémjelzett összecsapásnak lehetünk szemtanúi Melbournben, a Margaret Court Arénában. Ezt követően Adelaide-ben John McEnroe, Goran Ivanisevic, Michael Chang, Marcos Baghdatis és Mikhail Youzhny mérik össze erejüket a Fast4Tennis formációban, majd január 17-án John McEnroe és Pat Rafter játszanak egy Fast4Tennis gálameccset Sydneyben.

Összességében úgy gondolom, hogy az Ausztrál Tenisz Szövetség rendkívül látványos, és nagy népszerűségnek örvendő eseményt hozott össze, aminek pozitív kihatása lesz a teniszről kialakult képre. Több emberhez lesz képes eljutni a sport, nem lesznek éjszakába nyúló meccsek, amiről személy szerint azt gondolom, hogy kár. Kár azért, mert ezek a hosszú, izgalmas és felejthetetlen meccsek a sportág sajátosságai, az emlékezetes gigászi meccseket emlegetjük manapság is. Kevesebb ideig fogják kedvencüket a szurkolók a pályán látni, habár lehet, hogy többször. Gyorsabb lesz, rövidebb ideig lesz izgalmas, és mire igazán benne éreznénk magunkat a meccsben már vége is lesz. Persze ezek az érvek most is fennállhatnak egy 6-0, 6-1, 6-2-es meccs során, viszont az újításokkal már alapból adottak lesznek akár egy Federer–Nadal döntőn. De ha ilyen pontokat láthatunk, akkor talán megéri:

Ugyanakkor, ahogy a cikk elején felsorolt néhány szemponton túl még számos gazdasági, és marketing szempont szólhat amellett, amiért érdemes ezeket az újításokat megfontolni. Nem beszélve a sportolók szempontjairól, hogy ezekkel a szabályokkal akár hosszabb ideig tudnák űzni a sportot. A cikket Federer véleményével szeretném zárni.

Roger Federer

„Az a szép a sportágunkban, hogy nem tudhatod, negyvenöt percig vagy három órán át leszel-e a pályán. Tudom, hogy a televíziós csatornák emiatt néha nehéz helyzetben vannak, hiszen a labdarúgás és más sportágak esetében pontosan lehet tudni, meddig tart egy találkozó. Letelik az idő, és már végeztél is, a teniszben viszont a győztes ütésig játszanod kell.” 

„Mentálisan is jót tenne a teniszezőknek, ha tudnák, hogy maximum nagyjából egy és háromnegyed órát kell. Nem kellene hét pólót bepakolni, kevesebb ütő felhúrozására lenne szükség, minden sokkal kontrollálhatóbb lenne. Hosszabbra nyílna a srácok pályafutása.” 

„A gyerekek figyelmét nem könnyű hosszabb időn át lekötni, így az utánpótlás szempontjából is pozitív változásokat hozhatna a játékidő lecsökkentése.” – Federer szerint az új szabályokkal több ifjoncot lehetne a teniszhez csábítani. 

És ha egy 17-szeres Grand Slam bajnok így gondolja, akkor valószínűleg ez így is van jól.

forrás: tennis.com.au

2 Comments

  1. Pingback: Alapjaiban fog megváltozni a tenisz? | sportsmarketing.hu

  2. Pingback: Felgyorsult a teniszvilág Ausztráliában | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.01.14.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close