labdarúgás, Sportgazdaság — 2018/01/05 at 13:37

A Manchester City az élen, míg a Guangzhou Evergrande a 4. legértékesebb futballklub

by

A Soccerex dobta elsőként piacra 2018-ban a legértékesebb futballklubok listáját. A brit vállalkozás elemzése szerint a Manchester City a legértékesebb, és a top4-ben már egy kínai klub is megtalálható, míg továbbra is a Real Madrid rendelkezik a legértékesebb kerettel.

Futballklubok értéke

A sportiparág globális szinten tavaly 91 milliárdos gazdasági értékkel bírt a Statista adatai alapján, amelyben jelentős szerepe volt a világ legnépszerűbb sportjának a futballnak. A futball 4 milliárdos szurkolói bázissal rendelkezik globálisan, amelyben komoly szerepe van a legnépszerűbb klubcsapatoknak, melyek a népszerűségüknek és a globális jelenlétüknek köszönhetően komoly üzleti potenciált hordoznak magukban.

Minden évben több szervezet is kiadja a saját számításai alapján a legértékesebb futballklubok listáját. Idén a brit, Soccerex a futball világának egyik vezető üzleti eseményszerző vállalata dobta piacra a saját maga listáját. A vállalat a játékosok értékét, mint a klubok egyik legértékesebb immaterilás javát; a fix eszközöket, mint a stadion, az edzésközpontok és egyéb tulajdonokat; a bankszámlájukon található tőke összegét; a tulajdonos potenciális befektetésének a nagyságát; és a nettó adósságuk mértékét vette figyelembe. Természetesen léteznek más megközelítések is, amelyek megpróbálnak valós képet festeni arról, hogy mennyit is érhet egy futball. Deloitte, a Football Money Leauge című kiadványában évről-évről a legtöbb bevételre szert tevő klubokat vizsgálja a meccsnapi bevételek, a közvetítésekből származó bevételek és a kereskedelmi bevételeik alapján. Már megszokhattuk, hogy az amerikai Forbes magazin is minden évben publikálja, hogy szerint mely futballklubok a legértékesebbek. Ők a úgy határozzák meg a csapatok vállalati értékét, hogy megvizsgálják az működési bevételeiket, mint az adózás előtti bevételeket, az adókat, az értékcsökkenést és az amortizációt, valamint a játékosok értékesítéséből származó bevételeket és a játékosok regisztrációs költségeit is.

forrás: adidas Football US Twitter csatorna

A Brand Finance a futballklubok márkájának értékét határozza meg évről évre, és ez alapján állítja össze a listáját. A márkaerősség elemzés célja, hogy meghatározzanak egy royalty rátát, amely a futballklubok értékét jelenti. Ennek meghatározásában számításba vesznek pénzügyi mutatókat és futball specifikus marketing mutatókat. Ezek megmutatják a márkaerősségét, majd a royalty rátát a bevételi adatokra alkalmazva a márkaerősség rangsorral kiegészítve meghatározzák az adott futballklub értékét. A negyedik szervezet, amit érdemes kiemelni az a KPMG, akik szintén minden évben kiadják a The European Elit nevű listájukat, amely a legértékesebb európai futballklubokat rangsorolja. A vállalat ahhoz, hogy meghatározza a futballklubok értékét, öt tényezőt vesz figyelembe különböző súlyokkal: az adott klub profitabilitását, a népszerűségét, a sportteljesítmény potenciálját, a közvetítési jogok értékét, valamint a stadion tulajdonlását.

Futballklubok piaca 2017-ben a tanulmány szerint

A tanulmány néhány trendet is megfogalmaz, amelyek tapasztalhatók voltak az előző idényben a sportklubok esetében. Főbb trendként a játékos átigazolási díjak eszkalálódását, és a kínai befektetők megjelenését emeli ki a tanulmány. Neymar 222 millió eurós nyári klubváltása a Barcelonából a PSG-be irreális mértékben borított fel az átigazolási piacot, amelynek hatása még mindig érezhető. A nagy kérdés, hogy mikor fog az a bizonyos lufi kidurranni és meddig fogja megérni, meddig tud megtérülni a játékosokért ilyen mértékben kifizetett összeg. A kínai piac megerősödése nem csak infrastrukturális és befektetési szempontból érzékelhető, hanem abban is, hogy egyre több játékos választja a távol-keleti országot a jóval nagyobb, busás fizetés reményében.

forrás: goal.com

A top bajnokságokból az angol klubok találhatók meg a legnagyobb számban az idei listán, sőt a top 10-ben négy Premier Leauge csapat is ott van. Rajtuk kívül az olasz, német, spanyol, francia, amerikai, kínai, ukrán és orosz bajnokságból képviseltetik magukat csapatok a top 30-ban, amelyet nagyrészt nem meglepő módon Európa legnagyobb klubja teszik ki, ugyanakkor a top 30-ban például olyan jelentős bajnokságokból, mint a brazil bajnokság nem találunk csapatokat, viszont egy kínai és több MLS-ben játszó klub is befért. Az jól látható, hogy a lista erősen számításba veszi azt, hogy az egyes klubok mögött mekkora gazdasági erővel rendelkező befektetői háttér vagy tulajdonosi kör áll,tehát mekkora tulajdonosi befektetői potenciál, tőkebefektetés áll a klub mögött, amely növelte/növelheti a klubok értékét. A másik fontos tényező volt a klubok értékelésében, hogy mennyire stabil a gazdasági működése az adott kluboknak, mekkora adóssággal rendelkeznek.

forrás: Soccerex tanulmány

A City az élen, míg a Guangzhou Evergrande a negyedik legértékesebb futballklub

A harminc legértékesebb klub játékosállományának összértéke 9,7 milliárd euró, a fix eszközök és bankban lévő pénzállományának az összértéke 7,7 milliárd euró, az összes tulajdonosi háttér értéke 366 milliárd euró, míg az összes hiteltartozás értéke 4,3 milliárd euró.

forrás: The Guardian

Az élen a Manchester City található köszönhetően a mögötte álló Abu Dhabi United Group masszív befektetéseinek. Mansour bin Zayed Al Nahyan 2008 óta 650 millió eurót invesztált a klubba. A játékosállományának az értéke 637 millió euró, míg a tulajdonos vagyonát több, mint 3 milliárdra becsülik, míg a klub adósságállománya 15 millió euró. Nagy meglepetésre a második helyre befutó, az Arsenal csapata lett, aki a stabil gazdasági működésének köszönheti az ezüstérmet. Mindössze 8 millió hiteltartozása van a klubnak, amellett, hogy a bajnokság egyik legértékesebb játékosállományával bír, melynek értéke 592 millió euró. A Highbury stadionból az Emirates stadionba való költözés tovább növelte a klub gazdasági mutatóit, akik azóta a régi stadiont egyfajta ingatlan komplexumként használják.

forrás: Daily Mirror

Nem nagy meglepetésre a dobogó harmadik fokára Európa leggazdagabb klubjaként is emlegetett Paris Saint Germain ért fel. 2011-ben vásárolta meg a klubot a qatari milliárdos, Nasser Al-Klelaifi, akinek vagyonát 30 milliárd euróra becsülik. A tulajdonos azóta több száz millió eurót fektetett a párizsi klubba, amelynek eredményeként tavaly a brazil Neymart is leigazolták az FC Barcelonától, irreális, 222 millió eurós összegért. Emellett masszív 186 millió eurós hiteltartozása is van a klubnak, azonban a játékosállomány 485 milliós értéke és tulajdonos masszív befektetései megnyerték a klub számára a bronzérmet. Ugyanakkor meglepetésre a negyedik helyen a kínai, Guangzhou Evergrande Taobao FC csapata található, aki a magas eszközértékének és a mögötte álló befektetői körnek köszönheti a negyedik helyet, míg a játékosállományának az értéke csak a 68. a sorban.

Hatodik helyen található a Real Madrid, akik számára szokatlan lehet ez a helyezése, ha korábbi évek listáit vesszük figyelembe. A királyi gárda a legmagasabban rangsorolt olyan klub a listában, akiket nem birtokol nagy iparmágnás, ugyanakkor a legértékesebb kerettel a habfehér alakult rendelkezik, amelyet 771 millió euróra becsülnek. A Real hatodik helyét a BL cím megvédése ellenében az magyarázza, hogy nem áll mögött komoly befektetői csoport, ugyanis a klub még mindig a soció-k tulajdonában van. A Realt a Manchester United követi, aki szintén nem lehet hozzászokva ehhez a helyezéshez, ugyanis a vörös ördög a tavalyi listákon a legértékesebb helyeken szoktak állni, akik ráadásul tavaly még az Európa Ligában is az élen végeztek. A United hetedik helyét a hatalmas hiteltartozása magyarázza, amely 536 millió euróra rúg. Ugyanakkor ezt ellensúlyozza a kereskedelmi ereje, valamint az 524 millió értékű játékosállománya, és az összesen 654 milliós fix eszköz és banki pénzállományának az értéke. Az amerikai csapatok közül a Los Angeles Galaxy, a New York Red Bull, Seattle Sounders, a New York City és a New England Revolution található a top 30-ban jelentős mértékű befektetői háttérnek és a fix eszköz értékeinek köszönhetően.

A teljes listát és tanulmányt itt tudjátok megtekinteni.

forrás: kpmg.com, brandfinance.com, forbes.com, www2.deloitte.com, soccerex.com

borítókép forrása: soccerex.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Készpénz nélkül is elboldogulunk a Papp László Budapest Sportarénában

A modernizálást és a piaci trendeket szem előtt tartva, teljesen készpénzmentessé vált a Papp László Budapest Sportaréna. 

Close