labdarúgás, Sportgazdaság — 2018/01/05 at 13:37

A Manchester City az élen, míg a Guangzhou Evergrande a 4. legértékesebb futballklub

by

A Soccerex dobta elsőként piacra 2018-ban a legértékesebb futballklubok listáját. A brit vállalkozás elemzése szerint a Manchester City a legértékesebb, és a TOP 4-ben már egy kínai klub is megtalálható. A legértékesebb kerettel továbbra is a Real Madrid rendelkezik.

Futballklubok értéke

Statista adatai alapján a sportipar globális szinten tavaly 91 milliárdos gazdasági értékkel bírt, amelyben jelentős szerepe volt a világ legnépszerűbb sportjának, a labdarúgásnak. A futball világszerte 4 milliárdos szurkolói bázissal rendelkezik, a legnépszerűbb klubcsapatok pedig a népszerűségüknek és a globális jelenlétüknek köszönhetően komoly üzleti potenciált hordoznak magukban.

Minden évben több szervezet is kiadja a saját számításai alapján a legértékesebb futballklubok listáját. Idén a brit Soccerex, a futball világának egyik vezető üzleti eseményszervezője jött ki vele elsőként. A vállalat a játékosok értékét, mint a klubok egyik legértékesebb immaterilás javát; a fix eszközöket, mint a stadiont, az edzésközpontokat és egyéb tulajdonokat; a bankszámlájukon található tőke összegét; a tulajdonos potenciális befektetésének nagyságát; valamint a nettó adósság mértékét vette figyelembe. Természetesen léteznek más megközelítések is, amelyek megpróbálnak valós képet festeni arról, hogy mennyit is érhet egy futballklub.

Deloitte a Football Money Leauge című kiadványában évről-évről a legtöbb bevételre szert tevő klubokat vizsgálja a meccsnapi bevételek, a közvetítésekből származó bevételek és a kereskedelmi bevételek alapján. Már megszokhattuk, hogy az amerikai Forbes magazin is minden évben publikálja, hogy szerinte mely futballklubok a legértékesebbek. Ők a úgy határozzák meg a csapatok vállalati értékét, hogy megvizsgálják a működési bevételeket, az adózás előtti bevételeket, az adókat, az értékcsökkenést és az amortizációt, valamint a játékosok értékesítéséből származó bevételeket, illetve a játékosok regisztrációs költségét.

A Brand Finance a futballklubok márkájának értékét határozza meg évről évre, és ez alapján állítja össze a listáját. A márkaerősség elemzés célja, hogy meghatározzanak egy royalty rátát, amely a futballklubok értékét jelenti. Ennek meghatározásában számításba vesznek pénzügyi mutatókat és futball specifikus marketing mutatókat. Ezek adják a márkaerősséget. Ezt követően a royalty rátát a bevételi adatokra alkalmazva és a márkaerősség rangsorral kiegészítve meghatározzák az adott futballklub értékét.

A negyedik szervezet, amit érdemes kiemelni az a KPMG, akik szintén minden évben kiadják a The European Elit nevű listájukat a legértékesebb európai futballklubok rangsorolására. A vállalat ahhoz, hogy meghatározza a futballklubok értékét, öt tényezőt vesz figyelembe különböző súlyokkal: az adott klub profitabilitását, a népszerűségét, a sportteljesítmény potenciálját, a közvetítési jogok értékét, valamint a stadion tulajdonlását.

A futballklubok piaca 2017-ben a tanulmány szerint

A tanulmány néhány trendet is megfogalmaz, amelyek tapasztalhatók voltak az előző idényben a sportklubok esetében. Főbb trendként a játékos átigazolási díjak eszkalálódását, és a kínai befektetők megjelenését emeli ki a tanulmány. Neymar 222 millió eurós nyári klubváltása a Barcelonából a PSG-be irreális mértékben borított fel az átigazolási piacot, amelynek hatása még mindig érezhető. A nagy kérdés, hogy mikor fog az a bizonyos lufi kidurranni, és meddig fogja megérni, meddig tud megtérülni a játékosokért kifizetett ilyen nagyságrendű összeg. A kínai piac megerősödése nemcsak infrastrukturális és befektetési szempontból érzékelhető, hanem abban is, hogy egyre több játékos választja a távol-keleti országot a jóval magasabb fizetés reményében.

A top bajnokságokból az angol klubok találhatók meg a legnagyobb számban az idei listán, sőt a TOP 10-ben négy Premier Leauge csapat is ott van. Rajtuk kívül az olasz, a német, a spanyol, a francia, az amerikai, a kínai, az ukrán és az orosz bajnokságból képviseltetik magukat csapatok a TOP 30-ban. Nem meglepő módon, Európa legnagyobb klubja teszik ki a TOP 30-at, ugyanakkor például olyan jelentős bajnokságból, mint a brazil, nem találunk csapatokat. Ellenben egy kínai és több MLS-ben játszó klub is befért.

Az jól látható, hogy a lista erősen számításba veszi azt, hogy az egyes klubok mögött mekkora gazdasági erővel rendelkező befektetői háttér, vagy tulajdonosi kör áll. Tehát mekkora tulajdonosi befektetői potenciál, tőkebefektetés áll a klub mögött, amely növelte/növelheti a klubok értékét. Az volt a másik fontos tényező az értékelésben, hogy mennyire stabil a gazdasági működése az adott klubnak, mekkora adóssággal rendelkezik.

A Manchester City az élen, míg a Guangzhou Evergrande a negyedik legértékesebb futballklub

A harminc legértékesebb klub játékosállományának összértéke 9,7 milliárd euró, a fix eszközök és bankban lévő pénzállomány összértéke 7,7 milliárd euró, az összes tulajdonosi háttér értéke 366 milliárd euró, míg az összes hiteltartozás értéke 4,3 milliárd euró.

Az élen a Manchester City található, köszönhetően a mögötte álló Abu Dhabi United Group masszív befektetéseinek. Mansour bin Zayed Al Nahyan 2008 óta 650 millió eurót invesztált a klubba. A játékosállományának értéke 637 millió euró, míg a tulajdonos vagyonát több, mint 3 milliárdra becsülik. A klub adósságállománya 15 millió euró.

Nagy meglepetésre a második helyre befutó az Arsenal lett, amely a stabil gazdasági működésének köszönheti az ezüstérmet. Mindössze 8 millió euró hiteltartozása van a klubnak, amellett, hogy a bajnokság egyik legértékesebb [592 millió euró] játékosállományával bír. A Highbury stadionból az Emirates stadionba való költözés tovább növelte a klub gazdasági mutatóit, aamely azóta a régi stadiont egyfajta ingatlan komplexumként használja.

Nem nagy meglepetésre a dobogó harmadik fokára az Európa leggazdagabb klubjaként is emlegetett Paris Saint-Germain ért fel. 2011-ben vásárolta meg a klubot a qatari milliárdos, Nasser Al-Klelaifi, akinek vagyonát 30 milliárd euróra becsülik. A tulajdonos azóta több száz millió eurót fektetett a párizsi klubba, amelynek eredményeként tavaly a brazil Neymart is leigazolták az FC Barcelonától, irreális, 222 millió eurós összegért. Emellett masszív 186 millió eurós hiteltartozása is van a klubnak, azonban a játékosállomány 485 milliós értéke és tulajdonos befektetései megnyerték a klub számára a bronzérmet.

Ugyanakkor meglepetésre a negyedik helyen a kínai Guangzhou Evergrande Taobao FC csapata található. A klub a magas eszközértékének és a mögötte álló befektetői körnek köszönheti a negyedik helyet, míg játékosállományának értéke csak a 68. a sorban.

A hatodik helyen a Real Madrid található. Számukra szokatlan lehet ez a helyezése, ha korábbi évek listáit vesszük figyelembe. A királyi gárda a legmagasabban rangsorolt olyan klub a listában, amelyet nem nagy iparmágnás birtokol. Ugyanakkor a legértékesebb, 771 millió euróra becsült kerettel a habfehér alakult rendelkezik. A Real hatodik helyét a BL-cím megvédése ellenére az magyarázza, hogy nem áll mögötte komoly befektetői csoport, ugyanis a klub még mindig a sociók tulajdonában van.

A Realt a Manchester United követi, amely szintén nem lehet hozzászokva ehhez a helyezéshez. A Vörös Ördögök a tavalyi listákon a legértékesebb helyeken szoktak állni, ráadásul tavaly még az Európa Ligában is az élen végeztek. A United hetedik helyét a hatalmas hiteltartozása magyarázza, amely 536 millió euróra rúg. Ugyanakkor ezt ellensúlyozza a kereskedelmi ereje, valamint az 524 millió értékű játékosállománya, valamint az összesen 654 milliós fix eszköz és banki pénzállományának az értéke. Az amerikai csapatok közül a Los Angeles Galaxy, a New York Red Bull, a Seattle Sounders, a New York City és a New England Revolution található a top 30-ban, főleg a jelentős mértékű befektetői háttérnek és a fix eszközértéknek köszönhetően.

A teljes listát és tanulmányt itt lehet megtekinteni.

Forrás: kpmg.com, brandfinance.com, forbes.com, www2.deloitte.com, soccerex.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Készpénz nélkül is elboldogulunk a Papp László Budapest Sportarénában

A modernizálást és a piaci trendeket szem előtt tartva, teljesen készpénzmentessé vált a Papp László Budapest Sportaréna. 

Close