olimpia, Sportpolitika — 2017/03/17 at 15:50

A NOB elnöke egyszerre döntene a 2024-es és a 2028-as olimpia helyszínéről

by

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] végrehajtó testülete munkacsoportot hozott létre azzal a céllal, hogy javaslatokat dolgozzon ki az olimpiák odaítélésének módozatára, az egyik elképzelés szerint lehetséges lenne a kettős helyszínkijelölés 2024-re és 2028-ra.

A négy alelnökből álló testület az elképzeléseit júliusban, Lausanne-ban osztja meg a tagsággal, amikor a 2024-es játékokért versenyben maradt két pályázó, Los Angeles és Párizs a prezentációját tartja. A végrehajtó bizottság a jövő évi téli olimpiai dél-koreai helyszínén, Pjongcsangban határozott a munkacsoport felállításáról, ezzel egyben kinyitotta a kaput a 2024-es és 2028-as olimpia egyidejű kijelölése előtt, Thomas Bach NOB-elnök szerint azért, hogy megőrizze „a két kitűnő pályázatot”.

„Minden az asztalon van. Egyetlen opció sincs elvetve. Ez magában foglalja a 2024-es és 2028-as odaítélést is” – mondta Bach, ami azt jelzi, hogy a kettős helyszínkijelölés utóbbi hetekben felbukkanó ötletét minden eddiginél határozottabban tanulmányozzák a NOB-vezetők.

Egy ilyen lépeshez azonban módosítani kellene az Olimpiai Chartát, amely kimondja, hogy az olimpia házigazdáját „rendkívüli esetektől eltekintve” a rendezés előtt hét évvel kell kijelölni. „Ami a chartát illeti, mindig van helye az értelmezésnek, a változásokhoz történő alkalmazkodásnak” – tette hozzá Bach.

A kettős kijelölésnek az lenne az előnye – az ötlet támogatói szerint –, hogy megőriznék Párizs és Los Angeles pályázatát is, a következőről ugyanis várhatóan lemondana a 2024-ért alulmaradó jelentkező. Ugyanakkor a két jelölt az utóbbi időben hangoztatta, hogy a 2024-es játékok megrendezése érdekelné.

„Ha a mai világot nézzük, sok instabilitást, törékenységet, bizonytalanságot látunk és egyúttal sok-sok változást” – érvelt a módosítás mellett Bach. Hozzátette: két szilárd pályázattal „kényelmes helyzetben vagyunk, a munkacsoport feladata, hogy a lehető legjobban kiaknázza ezt a pozitív helyzetet”.

A helyszínkijelölésre szeptember 13-án, Limában kerül sor. Az eredeti érdeklődők, jelentkezők közül négyen visszaléptek. Budapest március 1-jén döntött arról, hogy visszavonja a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát, előtte pedig Boston, Hamburg és Róma szállt ki a versenyből.

Forrás: MTI

2 Comments

  1. Pingback: Olimpia: a NOB odaadná a 2024-es és a 2028-as rendezést is a két megmaradt pályázónak | sportsmarketing.hu

  2. Pingback: A NOB odaadná a 2024-es és a 2028-as rendezést is a két megmaradt pályázónak – Sportmenü

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.03.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close