olimpia, Sportpolitika — 2017/06/13 at 15:10

Olimpia: a NOB odaadná a 2024-es és a 2028-as rendezést is a két megmaradt pályázónak

by

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága hivatalosan azt javasolja, hogy a szervezet szeptemberi, limai kongresszusán egyszerre ítéljék oda a 2024-es és a 2028-as nyári olimpia rendezési jogát. A NOB közleménye szerint a kérdésben egyhangú döntés született.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] vezető testülete azt követően fogalmazta meg javaslatát, hogy meghallgatta annak a munkabizottságnak a jelentését, amely a 2024-es és a 2028-as nyári játékok egyszerre történő odaítélésének lehetőségét vizsgálta meg. A munkacsoportot – melynek a NOB négy alelnöke, a spanyol Juan Antonio Samaranch Junior, az ausztrál John Coates, a török Ugur Erdener és a kínai Jü Cej-csing a tagja – márciusban hozták létre, és az együttes odaítélés mellett arról is állást kellett foglalnia, hogy milyen lépésekkel lehetne erősíteni a 2026-os téli játékok pályázati folyamatát.

A 2024-es olimpiára két pályázó, Párizs és Los Angeles maradt versenyben, miután Róma, Hamburg, Boston és Budapest is visszalépett. A szándék hátterében éppen az áll, hogy az érdeklődők, illetve jelentkezők közül sokan visszalépnek, illetve általában is megfigyelhető, hogy – elsősorban a komoly költségek miatt – megcsappant az érdeklődés a rendezés iránt. A javaslatot a július 11-12-i rendkívüli közgyűlésen fogadhatja el a NOB.

A NOB végrehajtó bizottságának javaslata arra nem tér ki, hogy melyik város kapja elsőként a jogot, és melyik rendezhetné négy évvel később az ötkarikás játékokat. A párizsi szervezőbizottság részéről korábban úgy nyilatkoztak, őket csak a 2024-es rendezés érdekli, míg Los Angeles nyitott a sportolók 2028-as vendégül látására is.

Legutóbb 1921-ben döntöttek egyszerre két olimpia házigazdájáról, akkor az 1924-es játékokat éppen Párizsnak, míg az 1928-ast Amszterdamnak ítélték oda.

A NOB 130. kongresszusát szeptember 13. és 17. között rendezik Limában.

Forrás: olympic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.06.13.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close