Sportpolitika, úszás — 2016/08/19 at 16:50

Gyurta Dánielt beválasztották a NOB sportolói bizottságába

by

Hatalmas sportdiplomáciai sikert ért el Gyurta Dániel, akit beválasztottak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] sportolói bizottságába. Négy új tagnak volt hely, a szavazásban minden Rióban induló sportoló részt vehetett.

A londoni játékokon 200 méteres mellúszásban aranyérmes magyar sportoló mellett Britta Heidemann német vívó, Szeug Min Rju dél-koreai asztaliteniszező, valamint Jelena Iszinbajeva orosz rúdugró került még be a testületbe, megbízatásuk nyolc évre szól. A sportolók akkor válhattak jelöltekké a tagságra, ha a londoni vagy a riói olimpián versenyeztek.

Gyurta Dániel

A sportolói bizottság feladata a sportolók érdekeinek érvényesítése. A testület összekötőként funkcionál a sportolók és a NOB között, továbbá a közgyűlés, a végrehajtó tanács és az elnök figyelmét is felhívhatja fontos ügyekre. A tagjai szavaznak a közelgő olimpiák rendezéséért induló városok projektjeire is, így Budapest pályázata fontos támogatással erősödött Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal szemben.

A NOB tájékoztatása szerint több mint 11 ezer sportolónak volt lehetősége szavazni, közülük 5185-en tették ezt meg. Heidemannra 1603-an voksoltak, Rjura 1544-en, Gyurtára 1469-en, Iszinbajevára pedig 1365-en. A négy szabad helyért 23-an versengtek, a szavazás teljes végredménye ezen a linken tekinthető meg.

Óriási magyar sportdiplomáciai siker: Gyurta Dániel a NOB Sportolói Bizottságának tagja lett! 23 jelöltből ő kapta a 3. legtöbb szavazatot és így nyolc évre beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagjai közé. Gratulálunk! #TeamHun

Posted by Magyar Olimpiai Bizottság on Thursday, 18 August 2016

 

“Nem számítottam erre, mert én a versenyzéssel foglalkoztam, ugyanakkor óriási megtiszteltetés, hogy beválasztottak a bizottságba” – nyilatkozott Gyurta a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] Facebook-oldalán. “Meglepő volt, hogy ilyen sokan szavaztak rám, és nagyon jó érzés, hogy a következő nyolc évben NOB-tag leszek, remélem, utána is ott tudok maradni.”

„Én már tagja vagyok 2013-óta az Európai Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának. Ez már mindenképp mutatta számomra azt, illetve terveztem azt, hogy ennek majd még lehet folytatása, és, hogy ide kandidáltam, és mint jelölt el tudtam indulni, mindenféleképpen célom volt, és nagyon köszönöm a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy jelölt engem, és érdemesnek tartott arra, hogy be tudok kerülni. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy fogom tudni képviselni a sportolókat, az országot, a MOB-ot és minden olyan sportolót, akinek véleménye van, és az alapján akár változtatni lehet majd a jövőben. Szeretném a sportolókat úgy képviselni, ahogy azt a társaim majd elvárják tőlem.”– nyilatkozta Gyurta a MOB honlapján.

Gyurta, Iszinbajeva, Ruggiero, Rju és Heidemann

Gyurta, Iszinbajeva, Ruggiero, Rju és Heidemann


A sportolói bizottság tagjai augusztus 1-jén Angela Ruggierót, az Egyesült Államok női jégkorong válogatottjának olimpiai bajnok védőjét választották a testület elnökének. Gyurtáékat a riói játékok vasárnapi záróünnepségén mutatják be hivatalosan, Ruggiero pedig a riói játékok után veszi át a posztot Claudia Bokeltól.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.08.19.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close