Először lett nem futball klub a világ legértékesebb sport klubja

by

Az amerikai Forbes magazin 2011 óta állítja össze a világ legértékesebb sport klubjainak listáját. Eddig mindig a labdarúgás adta az első helyezettet, de ezúttal egy másik sportágból koronáztak királyt.

Amióta a Forbes listát készít a világ 50 legértékesebb sport klubjáról, kétszer a Manchester United [2011 és 2012], háromszor pedig a Real Madrid [2013, 2014 és 2015] végzett az élen. Idén azonban a Dallas Cowboys NFL-csapat letaszította a madridiakat a trónról.

DallasCowboys-DezBryant

A Dallas Cowboys-t 4 milliárd dollárra értékelték az amerikai magazin szakértői, ami 25 százalékos növekedést jelent egy évvel ezelőtthöz képest. A klub értéke annak ellenére emelkedett jelentősen, hogy az elmúlt két évtizedben nem sikerült bejutnia a Super Bowlba. Hatalmas összegeket szednek be viszont a prémium helyekből és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokból [125 millió dollár], valamint szponzorációból [120 millió dollár]. Mindkét kategóriában az NFL legjobbjainak mondhatják magukat. És akkor még nem volt szó a csapat otthonául szolgáló, 1,2 milliárd dollár értékű  AT&T stadionról, sem arról, hogy a liga által kötött televíziós közvetítési szerződésekből is rengeteg pénz jut a klub kasszájába. A tulajdonos Jerry Jones vezetői képességeit dicséri, hogy egyetlen NFL-csapatként nem kértek a liga merchandising ajánlatából, így házon belül a többiekhez képest nagyobb értéket tudnak termelni az ajándéktárgyak kereskedelméből.

RealMadrid-BajnokokLigaja2016

Hiába nőtt egy év alatt 12 százalékkal a Real Madrid értéke és érte el a 3,65 milliárd dolláros összeget, ez az idei listán csak a második helyre volt elég. A királyi gárda maradt azonban a világ legértékesebb labdarúgó klubja, és az adidas-szal – jelentősen kedvezőbb feltételekkel – meghosszabbított mezbeszállítói szerződésnek köszönhetően jövőre akár vissza is szerezhetik az összetettben a címüket. A bevétel generálási képességük továbbra is páratlan: a 2014-15-ös szezon során termelt 694 millió dollárnál a világon egyetlen klub sem tudott jobb teljesítményt felmutatni.

Barcelona-LaLiga2016

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a Barcelona található, a katalán klub értéke 3,55 milliárd dollár. A katalánok jövőre kezdik meg a Camp Nou renoválását. A 650 millió dollár értékű projekt során modernizálják a stadiont és 105 ezerre bővítik a nézőteret, amivel jelentősen megnő majd a klub bevétel termelő képessége, így ezen a téren is felvehetik a versenyt a Real Madriddal.

NewYorkYankees

A top 5-be még a New York Yankees [3,4 milliárd dollár] baseball klub és a Manchester United [3,32 milliárd dollár] fért be. A legnagyobb ugrást az Arsenal mutatta be: az ágyúsok 13 helyet javítottak tavalyi pozíciójukon és a 23. helyen végeztek 2,02 milliárd dolláros értékeléssel. A legnagyobb zuhanást pedig a Ferrari Forma 1-es csapat produkálta. A száguldó cirkusz legértékesebb istállójának nem változott az értéke [1,35 milliárd dollár], az egy évvel ezelőtti 32. hely után az idén mégis kiszorult top 50-ből. Ez úgy történhetett meg, hogy a listán szereplő klubok átlagos értéke 1,75 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra nőtt tizenkét hónap leforgása alatt.

A lista első 10 helyezettje

Helyezés
(Egy évvel korábbi helyezés)
KlubSportágNemzetiségÉrték
(milliárd dollár)
1. (2. holtversenyben)Dallas Cowboysamerikaifutballamerikai4
2. (1.)Real Madridlabdarúgásspanyol3,65
3. (4.)Barcelonalabdarúgásspanyol3,55
4. (2. holtversenyben)New York Yankeesbaseballamerikai3,4
5. (5.)Manchester Unitedlabdarúgásangol3,32
6. (6. holtversenyben)New England Patriotsamerikaifutballamerikai3,2
7. (8.)New York Knickskosárlabdaamerikai3
8. (9. holtversenyben)Washington Redskinsamerikaifutballamerikai2,85
9. (12. holtversenyben)New York Giantsamerikaifutballamerikai2,8
10. (6. holtversenyben)Los Angeles Lakerskosárlabdaamerikai2,7

A sportágankénti bontást tekintve az NFL toronymagasan vezet. A 2016-os rangsorban 27 NFL-franchise található a tavalyi 20-hoz képest. Az NBA és az európai labdarúgás egyaránt 8 csapattal képviselteti magát [a 2015-ös rangsorban 10 illetve 7 volt ugyanez a szám], míg a baseball liga, az MLB 7 klubot ad a top 50-be [tavaly 12-őt]. Érdekesség, hogy idén nem fért fel a listára egyetlen Forma 1, Nascar vagy NHL csapat sem. Ehhez az 1,48 milliárd dolláros küszöböt kellett volna elérni, ami 20 százalékkal magasabb belépőt jelent a tavalyinál.

A Forbes teljes listája a linkre kattintva tekinthető meg.

Forrás: forbes.com

One Comment

  1. Pingback: A világ legértékesebb sportklubjainak listáján csak harmadik a legdrágább futball klub | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.07.20.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close