FIFA, labdarúgás, Sportmarketing — 2013/04/04 at 11:50

A GoalControl technológiának szavazott bizalmat a FIFA

by

A FIFA döntése értelmében a GoalControl elnevezésű német gólbíró technológiát használják az idei brazíliai Konföderációs Kupán. Ha a rendszer jól teljesít a főpróbán, akkor a jövő évi világbajnokságon is bevetik.

A szervezet bejelentése szerint a négy, FIFA-engedéllyel rendelkező rendszer közül ugyanezt alkalmazzák majd a jövő évi világbajnokságon is, ha a vb főpróbájának tekinthető Konföderációs Kupán jól működik.

GoalControl rendszer

Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] négy rendszer közül választott, amelyeknek meg kellett felelniük a szervezet szigorú előírásainak. A GoalControl kapta meg legutóbb, március elején a licenszet. A technológia 14, a két kapura irányított nagy sebességű kamerával működik, amelyek folyamatosan 3D-ben követik a labda pozícióját a gólvonal közelében. A szintén kamerarendszerrel dolgozó brit Hawk-Eye, valamint a mágneses mezőket alkalmazó német-dán GoalRef és a német Cairos helyett esett a GoalControlra a FIFA választása.

“A végső döntés meghozatalában az játszotta a legfőbb szerepet, hogy a licenccel rendelkező négy technológia közül melyik tud a leginkább alkalmazkodni a brazíliai tornákhoz, a helyi körülményekhez, valamint a mérkőzések FIFA által előírt lebonyolításához” – áll a szövetség közleményében, amelyből az is kiderül, hogy a GoalControlt az éles bevetés előtt még egyszer tesztelik majd a brazíliai stadionokban.

GoalControl

A fenti állítással egyetért a GoalControl tulajdonosa, Dirk Broichhausen is: “Elnézve a többi jelöltet a FIFA választása  biztos azért esett a mi találmányunkra, mert mi a már meglévő eszközöket, azaz kapukat, hálókat, labdákat használjuk. Semmilyen változtatásra nincs szükség”.

Broichhausen elárulta, a GoalControl beszerelése 200 ezer euróba [nagyjából 60 és fél millió forintba] kerül stadiononként, az alkalmazása pedig mérkőzésenként 3 ezer eurót [közel 908 ezer forintba] tesz ki.

Gólvonal technológia

A gólbíró technológiákat azért alkalmazzák, hogy minden kétséget kizáróan el tudják dönteni, egy adott helyzetben áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, így elejét vegyék az emberi tévedésnek. A fejlesztések között van magyar is: Maruzsi László és csapata több mint tíz éve dolgozik saját rendszerén, amely azonban nem jutott tovább a tavaly márciusi tesztelésen. Maruzsiék azóta is fejlesztik találmányukat, amely akkor kaphat licencet, ha teljesíti a FIFA technikai előírásait.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.04.04.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close