Sportgazdaság, többféle sportág — 2013/02/12 at 13:00

Digitális segédedzők

by

A XXI. században már a sportolás során sem kell lemondani az okostelefonról és egyéb technikai eszközről. Sőt, eljött az idő, amikor a sport és az innováció találkozik.

Az innovatív szemléletre és a folyamatos fejlesztésekre a Nike komoly erőforrásokat fordít. Már 2006-ben az Apple-lel közösen kialakítottak egy futócipőt, aminek a talprészébe egy mozgásérzékelő szenzort építettek, amely rádióhullámon keresztül kommunikál a speciális kiegészítővel ellátott iPoddal. Ez a technológia tavaly a Hyperdunk+ kosárcipőben született újjá. A kapcsolatot a cipőben lévő eszköz és az iPhone között egy applikáció testesíti meg, ami akár a súlypontemelkedésünket is rögzíti, így az eredmények azonnal megoszthatók a Twitteren vagy a Facebookon. A cipőt kb. 60 ezer forintért lehet beszerezni.

Az okostelefonok okozta boomnak köszönhetően – operációs rendszertől függetlenül – most már számos olyan alkalmazást használhatunk, amik a sportolásunkat segítik. Futás közben, a zenehallgatáson kívül, már GPS alapú, folyamatosan frissülő edzésnaplót vezethetünk, nyomon követhetjük a megtett távolságot, amit természetesen megoszthatunk a közösségi sitekon.

A telefonokat felülmúlva, az angol nyelvterületen csak body monitorként ismert, aktivitásmérők segítenek, hogy minél több információ jusson el hozzánk a sportolásunk alatt. A fejlesztők telepakolták szenzorokkal ezen eszközöket, amelyekben GPS, giroszkóp, hőmérő, stb. található. A csuklón vagy a zsebben hordva ezekkel az apró kütyükkel ugyancsak rögzíthető a megtett lépésszám, a távolság, az elégetett kalóriák száma. A „száraz” információk mellett egyes gyártók, mint például a nagy sláger, Nike+ FuelBand, a motivációra is nagy hangsúlyt fektet. Mozgás esetén bíztató szavak, a napi cél teljesítésével pedig látványos fényhatások jelennek meg a karkötőn.

Az „alap” felszereltségen kívül számos újdonságot használhatunk, hogy szórakoztatóbbá tegyük a sportolásunkat, vagy annak a visszanézését. Ilyen esetekre használhatjuk a GoPro kamerát, ami szinte mindenhez rögzíthető, s a hatalmas látószögű lencséjével HD-ban csodálhatjuk meg akár, a víz alatt készült felvételeket is.

Azonban ezek eszközök használata nem kötelező, s inkább nélkülük, mint velük, de fontosabb, hogy sportoljunk, mozogjunk minimum heti háromszor legalább fél órát.

Forrás: HVG Business

One Comment

  1. Pingback: Gém, szett, meccs: intelligens teniszütő a Babolattól | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.02.12.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close