labdarúgás, Sportpolitika — 2012/07/13 at 16:30

Véget ért az ötletpályázat az új nemzeti stadionra

by

Nem hirdettek győztest az új nemzeti stadion építésére és a környező terület városépítészeti rekonstrukciójára kiírt ötletpályázaton, de a beérkezett pályaművekből felhasználják az alkalmas ötleteket a tervpályázat kiírásába.

Az ötletpályázaton 23 tervező, illetve tervezőcsoport indult. Feladatuk az volt, hogy a Budapesti Olimpiai Központ rekonstrukciója mellett a Keleti pályaudvar, Stefánia út, Dózsa György út és Puskás Ferenc Stadion metróállomás közötti városrészt tervezzék újra úgy, hogy a 2016-ra felépülő nemzeti futballstadion városépítészeti és közlekedési szempontból is tökéletes helyre kerüljön.

A Nagy Ervin, országos főépítész vezette bírálóbizottság szerint nem érkezett olyan pályamű, amely minden, általuk feltett kérdésre választ adott volna, ezért nem adhattak ki első díjat. A bizottság három pályázatot díjazott, és hét művet a beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok számára megvételre érdemesnek talált. „A mostani ötletpályázat célja elsősorban városépítészeti, közlekedési kérdések tisztázása volt. Az új épületeket, így egyelőre a méretek és az alaki sajátosságok szintjén kellett megjeleníteni. A pályaművek alapján a bírálóbizottság azt állapította meg, hogy a tervezési program megvalósítható a területen” – értékelt Nagy az Index információi szerint.

Az új stadion elhelyezésére jellemzően két koncepció vehető ki a pályaművekben: a tervezők a szoborpark helyére, vagy attól a Kerepesi út felé elhúzva építenék fel az új létesítményt. A beadott ötletpályázatok alapján látszik az is, hogy az új stadionhoz kapcsolódó parkoló valószínűleg a Verseny utca – Kerepesi út közötti, leromlott állapotú területen épülne fel.

Az új nemzeti stadion beruházásának következő lépése az építészeti tervpályázat kiírása, Vígh László az építésért felelős kormánybiztos, szeptember-októberre teszi a kiírás közzétételét. „A tervpályázat során már nemcsak ötleteket, ajánlásokat, megfontolásra érdemes felvetéseket várunk majd a mérnököktől, hanem konkrét terveket. Bár elsőre kissé bonyolultnak tűnhet a kétkörös pályáztatás, de az építész szakma javasolta ezt a megoldást, amit mi teljesítettünk. A most megjelent ötletek részletes feldolgozása nagyjából két hónapot vesz igénybe, így kora ősszel indulhat az építészeti tervpályázat. Ebben a kiírásban például már az is szerepel majd, milyen tájolása legyen az új stadionnak, milyen funkciók legyenek benne és az UEFA milyen előírásainak feleljen meg” – mondta Vígh.

Díjazásban részesült pályaművek:
II. helyezett: Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. – díj: 4.500.000 forint
III. helyezett: Mérték Építészeti Stúdió Kft. – díj: 3.500.000 forint
IV. helyezett: Sagra Építész Kft., Creatio Kft., Építészlabor Bt. – díj: 3.000.000 forint

Kiemelt megvételben részesített pályaművek:
4D Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
MCXVI építészműterem Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
Nart Építész Műterem Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
B3 Építész Stúdió Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint

Megvételben részesített pályaművek:
M-Teampannon Kft., Város-Teampannon Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint
RB-Stúdió Építésziroda – megvételi összeg: 1.500.000 forint
Napur Architect Kft. – megvételi összeg: 1.500.000 forint

Forrás: index.hu

One Comment

  1. Pingback: Sport- és szabadidőpark épül a Puskás Stadion köré | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Amatőr sport blogíró versenyt hirdetett a totalsport.hu

Amatőr blogíró versenyt indított a Felix Promotion alá tartozó sport007.hu és totalsport.hu szerkesztősége. Legközelebb a vasárnap kezdődő ifjúsági labdarúgó fesztivál,...

Close