olimpia, rövidhír, Sportmarketing — 2012/06/25 at 08:00

Puskás, Darnyi és Egerszegi metrómegálló Londonban

by

Az Olimpiai Legendák Térképével új arculatot kapott a londoni metróhálózat, mind a 361 metróállomást átnevezték egy-egy felejthetetlen sportolóról.

Eddig csak a látványterveken szembesülhettek a magyar sport halhatatlanjai azzal, hogy Londonban az olimpia idejére metrómegállót neveztek el róluk. Pénteken azonban az ünnepélyes eskütétel után Gyarmati Dezső és Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázók mellett az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina, valamint a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is átvette azt a kinagyított metrótérképet, amelyiken szerepeltették neveiket. A legendás öttusázó, Balczó András az ötödik még élő magyar a kitüntetettekből, ő is ott volt az eseményen, de az átvetélt már nem várta meg.

Összesen 13 magyar klasszist ért a megtiszteltetés – valamennyien legalább egyszeres olimpiai bajnokok -, közülük a sportlövő Takács Károly, az ökölvívó Papp László, a két kardvívó, Kárpáti Rudolf és Gerevich Aladár, valamint a futballisták – Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán, Bozsik József – már nem élnek.

A Darnyi megálló Michael Phelpsé után következik a piros vonalon. Phelps a Stratford megállót kapta, ahol a játékok központja található, ide épült az Olimpiai Stadion is. Az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina szintén a piros vonalon kapott helyet, annak is a körforgalmi részén. Mellette a zimbabwei Kirsty Coventry, aki a szuperdressz-korszakban megdöntötte a magyar úszó világrekordját 200 háton. A vonal másik végén található Gyarmati Dezső és Kárpáti György, mindketten háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázók.

Papp László a lewishami végállomást kapta meg, rögtön utána Vlagyimir Klicsko jön, majd a két kubai legenda, Savon és Stevenson. A két kardvívó, Kárpáti Rudolf és Gerevich Aladár egymás után következnek – előbbi hatszor, utóbbi hétszer nyert olimpiát -, a belváros szélén kaptak megállót. A háromszoros bajnok öttusázó, Balczó András az amerikai a tornász Mary Lou Retton mellé került, akinek Károlyi Béla volt az edzője.

Az Aranycsapat tagjai természetesen a Wembleyhez és környékére kerültek. Puskás Ferencé a Wembley Central állomás, innen lehet megközelíteni az átépített, 90 ezres stadiont, ahol a legutóbbi BL-döntő t rendezték, és a 2013-as is lesz. Puskással együtt 1952-ben nyert olimpiai aranyat Kocsis Sándor, Bozsik József és Czibor Zoltán is.

Az olimpia után természetesen visszakapják eredeti neveiket a megállók. Az egyedi londoni metrómegálló térkép nagy felbontásban és a magyar érdekeltségű megállók kiemelésével megtekinthető az Index oldalán.

Forrás: london2012.com, index.hu

2 Comments

  1. Megtisztelő,hogy lehetővé tették ezt! Köszönjük. És büszkék lehetünk az olimpiai bajnokainkra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ár-érték arány?! – A Forbes magazin Top 100-as kereseti listája

Tíz esztendő után először nem Tiger Woods vezeti a legjobban kereső sportolók listáját. Az új első helyezett 85 millió dollárral...

Close