Megvan a Liverpool új tulajdonosa

by

Hosszú, bonyodalmakkal tarkított értékesítési procedúrát követően cserélt gazdát a Premier League-ben szereplő patinás múltú Liverpool. Tom Hicks és George Gillett üzletemberek az utolsó pillanatig ragaszkodtak tulajdonukhoz, de végül kénytelenek voltak fejet hajtani, így a New England Sports Ventures csoporté lett a klub.

A Boston Red Sox baseball csapatot is magáénak tudható New England Sports Ventures [NESV] jött ki győztesen a Liverpoolért folyó küzdelemből. John W. Henry, a NESV vezetője pénteken este jelentette be, hogy cége tulajdonába került az ötszörös BEK/BL győztes angol egyesület.

John W. Henry, a Liverpool új tulajdonosa
Az ügy lezárultával a Liverpoolról megmenekült a pénzügyi összeomlástól, nem kerül csődgondnokság alá és így a kilenc bajnoki pont levonásának veszélye is elmúlt. A 300 millió font vételárból ki lehet fizetni a Royal Bank of Scotlanddel szemben fennálló 240 millió font tartozást és 40 millió font kamatát. Ezzel az egyesület éves adósságszolgálata évi 25-30 millió fontról 2-3 millió fontra csökken.
Az átvétel után a csapat megerősítése és új stadion építése, vagy a régi alapos felújítása lesznek az NESV legfontosabb feladatai. A Liverpool szurkolók számára bizakodásra adhat okot, hogy a Boston Red Sox-ot 2001-ben hasonló körülmények között vette át a vállalat, és azóta két World Series címet – az amerikai Major League Baseball bajnokság első helye – nyertek a Vörös Zoknisok, valamint stadionjuk is modernizálódott.
A korábbi tulajdonosok, Hicks és Gillett minden lehetséges eszközt bevetettek, hogy meghiúsítsák az üzletet: az igazgatótanács tagjait saját embereikre próbálták lecserélni, kiskapukat keresve a dallasi bírósághoz fordultak a londoni bíróság számukra kedvezőtlen döntései ellen, valamint az utolsó pillanatban megpróbálták eladni tulajdonrészüket egy másik befektetőnek, a Mill Financials-nek. Vereségükbe nem törődtek bele, azt tervezik, hogy 1 milliárd font kártérítést követelnek. Az elemzők szerint Hicks és Gillett 140 millió fontot buktak az ügyön.

Forrás: NSO, telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Botrányok a Liverpool értékesítése körül

Régóta húzódik az angol Premier League egyesület eladása. Az amerikai tulajdonosok és az angol igazgatótanács különböző állásponton vannak, két kontinens...

Close