autósport, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/07/13 at 16:51

Fizetniük kell a Forma 1-be vágyóknak

by

16 millió fontot kell letétbe helyeznie annak a csapatnak, amelyik a Forma 1-ben szeretne indulni. Bernie Ecclestone azért vezette be újra ezt az intézkedést, mert az US F1 istálló az idei szezon rajtja előtti utolsó pillanatban mondta vissza a szereplést pénzügyi nehézségekre hivatkozva. 13 helyett így csak 12 csapat szerepel a 2010-es sorozatban.

2008-ig élt az az előírás, hogy a Forma 1-ben szerepelni kívánó új istállóknak 24,2 millió fontot kell fizetnie a Nemzetközi Automobil Szövetség [FIA] kasszájába, amely visszajár kivéve, ha nem sikerül az indulás feltételeit teljesíteniük. A letétet két éve eltörölték, hogy ösztönözzék az új belépőket az évente legalább 100 millió fontos költségvetést igénylő piacra.
Az US F1 csapat sok gondot okozó visszalépése az idei szezon előtt azonban ismét megkeményítette a Forma 1 kereskedelmi jogai felett rendelkező Bernie Eclestone szívét. „Megmondtuk az érdeklődőknek, hogy ha nem tudnak 16 millió fontot letenni az asztalra, akkor nem akarjuk őket. Ha most nem tudnak ennyi pénzt előteremteni, akkor semmi esély arra, hogy sikeresen tudjanak működni a sorozatban” – ragaszkodott Ecclestone a csapatok pénzügyi stabilitásához.
Az elmúlt két évben a BMW, a Honda és a Toyota hagyta el a Forma 1-et, mert nagyon költséges egy versenyidény. A 2011-es szezonban való indulás iránt az amerikai Cypher, a spanyol Epsilon Euskadi, valamint a szerb Stefan GP érdeklődik.
Noha új csapatok kevésbé, új helyszínek annál valószínűbbek a közeljövőben. Szingapúr és Abi Dhabi az elmúlt néhány évben került be a versenynaptárba, India debütálása jövőre várható, az Egyesült Államokba pedig 2012-ben térhet vissza a száguldó cirkusz. A BBC Radio 5 csatornának adott interjújában Ecclestone a dél-afrikai rendezésű labdarúgó világbajnokság sikere láttán azt is elképzelhetőnek tartja, hogy három éven belül az afrikai kontinensen is lesz Forma 1 futam. „Jó lenne lefedni az egész világot, de Oroszország jelenleg sokkal fontosabb. Afrika kevésbé érdekes felvevőpiac a Forma 1-ben érdekeltek számára, míg Oroszországban hatalmas lehetőségek rejlenek. Majd meglátjuk, az esélyek jók. Évek óta vissza-visszatérünk Dél-Afrikába tárgyalni. A megfelelő helyszínt kell megtalálni, a legvalószínűbb egy új pálya építése” – nyilatkozta Ecclestone.
A teljes rádióinterjú meghallgatható a BBC honlapján.

Forrás: espnf1.com, news.bbc.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A vb-labdák evolúciója

A dél-afrikai labdarúgó világbajnokság tegnap esti döntőjében a torna hivatalos labdájának egy különleges kiadásával játszottak a csapatok. A Jo’bulani tulajdonképpen...

Close