autósport, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/06/28 at 14:15

Megbüntették és kizárták az US Forma 1 csapatot

by

A Nemzetközi Automobil Szövetség [FIA] tanácsülése komoly pénzbüntetéssel sújtotta, valamint kizárta az összes FIA által szervezett versenyből az US Forma 1 csapatot, mert az nem tudott elindulni a Forma 1 idei szezonjában.

10_06_28_US F1 logoAz amerikai projekt lett volna az egyike a négy új csapatnak a száguldó cirkusz 2010-es sorozatában, de három héttel a szezonnyitó Bahrein Grand Prix előtt visszaléptek. Halasztási kérelmüket a FIA megtagadta, majd büntetést helyezett kilátásba az indulási feltételek megszegéséért.
A múlt hét végi párizsi meghallgatáson az US F1 képviselői azzal érveltek, hogy visszalépésük előre nem látható körülmények miatt történt, és a – csapatok részvételét, valamint a televíziós jogdíjakból és a versenydíjakból való részesedését rögzítő – Concorde Agreementet 2009 közepén körülvevő bizonytalanságra hivatkoztak. Szóvá tették azt is, hogy a Forma 1 ura, Bernie Ecclestone negatív nyilatkozatai az US F1 indulási esélyeit illetően elriasztották a potenciális szponzorokat. Ez utóbbi vádat a FIA a kezdetektől elutasította.
A tanácsülés során az US F1 teljes mértékben együttműködött a szövetség bíráival, a vizsgálatokat végzők azonban nem találtak bizonyítékot vis major helyzetre. „Noha az US F1 megfelelő szándékkal állt a dolgokhoz, gyenge pénzügyi menedzsmentet tanúsított és alábecsülte a Forma 1-es versenyautók indításának követelményeit a 2010-es sorozatra, valamint a csapat számára elérhető forrásokat. Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a FIA-t három héttel a szezonnyitó verseny előtt értesítették a bahreini nagydíjtól és az egész 2010-es évadtól való visszalépésről. Ez komoly aggodalmakat keltett a szervezetben a Forma 1-re tett hatása miatt, nem beszélve az új versenyautók indításának elvesztegetett lehetőségről, amellyel más istállók élhettek volna” – áll a FIA tanácsának hivatalos jelentésében.
A szövetség 309 ezer eurós pénzbírságot rótt ki az US F1-re, amely a Forma 1-ben való indulás díja, továbbá a fegyelmi eljárás költségeinek megtérítésére kötelezte. Az US F1-et ezen kívül kizárták a FIA által szervezett valamennyi versenyből.

Forrás: autosport.com

2 Comments

  1. Pingback: Fizetniük kell a Forma 1-be vágyóknak | Sportsmarketing

  2. Pingback: Jövőre már húsz futam a Forma 1-ben, de marad a 12 csapat | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Vuvuzela gomb a Youtube videók lejátszóján

Miközben a televíziós társaságok arra törekednek, hogy a nézők kérésére kiszűrjék a labdarúgó világbajnokság közvetítése során a vuvuzela idegesítő zümmögését,...

Close