labdarúgás, Sportgazdaság — 2018/03/12 at 15:30

Ennyire még sosem érte meg kijutni a labdarúgó Európa-bajnokságra

by

Az UEFA minden eddiginél nagyobb keretből díjazza a futball-Eb résztvevőit. Itt vannak az EURO 2020 számai, mutatjuk, mennyit kaphat a magyar válogatott, ha sikerül kijutnia!

Rekord összegű pénzdíjat különített el az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] a két év múlva esedékes kontinensviadalra. A 24 résztvevő között összesen 371 millió eurót osztanak majd szét, ami 23 százalékkal több, mint a 2016-os franciaországi Eb 301 milliós ugyanilyen célú kerete volt.

Már önmagában a kijutás is jól fizet. Amelyik válogatott kvalifikál, automatikusan kap 9,25 millió eurót a részvételért. Ehhez az alanyi jogon járó összeghez lehet gyűjtögetni a további bónuszokat.

A csoportkörben a pontszerzéssel lehet keresni. A döntetlen 750 ezer eurót ér, míg a győzelem ennek a dupláját, vagyis másfél millió eurót.

Az egyenes kieséses szakaszban megszűnik pontpénz, viszont minden egyes kör jelentős jutalmat hoz. A csoportkörből való továbbjutás mind a 16 válogatottnak 2 millió eurót ér, a negyeddöntősök újabb 3,25 millió eurót kapnak, míg az elődöntő eléréséért kerek 5 millió euró jár a korábbiakon felül.

Az Európa-bajnok 10 millió euróval gazdagszik, a döntő vesztese pedig 7 millió euróval vigasztalódhat.

Ha tehát a londoni Wembley-ben sorra kerülő döntő után a trófeát magasba emelő válogatott mindhárom csoportmérkőzésén is győzni tud, akkor összesen 34 millió eurót keres az EURO 2020 során. Ez az összeg szintén rekord, 7 millió euróval több a 2016-os maximális pénzdíjhoz képest.

Az EURO 2020 budapesti logója

A 2020-as kontinensviadalt rendhagyó módon 12 európai nagyvárosban rendezik, köztük hazánk fővárosában is. Budapest Münchennel került párba, a két város ad otthont az F csoport küzdelmeinek, valamint egy nyolcad- és egy negyeddöntőnek.

Forrás: uefa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2018.03.12.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close