labdarúgás, Sportpolitika — 2017/12/08 at 16:40

EURO 2020: Brüsszeltől elvették a meccseket, Budapest Münchennel ad otthont az egyik csoportnak

by

A nyitómeccs helyszínét is kijelölték. Eseménydús volt az UEFA ülése.

Az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén párokba osztották a 12 ország rendező városait. Erre azért volt szükség, mert ha kijut olyan válogatott, amelynek országa rendező, akkor a nemzeti együttes két találkozóját hazai pályán játszhatja a három csoportmeccséből.

Budapest Münchennel került össze. Tehát amennyiben a magyar és a német labdarúgó válogatott is kijut a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra, akkor azonos csoportban szerepelnek majd. Tekintve, hogy a németek 1972 óta valamennyi kontinensviadalnak résztvevői voltak, szinte biztosra vehető, hogy a magyar szurkolók láthatják Budapesten a Nationalelfet, amely egy meccsét vívná a magyar fővárosban.

A labdarúgó Európa-bajnokság trófeája az EURO 2020 logója előtt

Az ülésen Brüsszel kikerült az Európa-bajnokság rendező városai közül, a belga fővárosba tervezett négy meccset – három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt – az elődöntőnek és a finálénak otthont adó Wembley Stadionban rendezik majd. Beugróként Stockholm és Cardiff jelentkezett, de a testület végül nem vont be új helyszínt.

A testület azért határozott így, mert jelentős késés mutatkozik az új brüsszeli stadion építésében. Valójában az Eurostadion névre keresztelt létesítmény építése az engedélyek hiányában még el sem kezdődött. A belga bürokrácia útvesztőire jellemző, hogy az engedélyek kiadásának egyik legfőbb akadálya az volt, hogy nem tudták rendezni egy olyan alsórendű út sorsát, amely szerepel ugyan a nyilvántartásokban, de tulajdonképpen 30 éve nem szolgál ki átmenő forgalmat. Napjainkban egy hatalmas parkoló közepén vezet át, amelyet a brüsszeli expó és a Heysel stadion rendezvényei során használnak. (Ezen a belga oldalon van egy csúszkával ellátott térkép, amely tökéletesen szemlélteti a szóban forgó út szerepét 60 éve és napjainkban.)

A brüsszeli Eurostadion látványterve

Ami a többi rendező várost illeti, Róma Bakuval, Szentpétervár Koppenhágával, Amszterdam Bukaresttel, Bilbao Dublinnal, míg Glasgow a beugró Londonnal került össze. A helyszínpartnerek egy-egy csoport hat mérkőzésének, valamint egy-egy nyolcad- és negyeddöntőnek adnak otthont. München és Budapest az F csoport küzdelmeit bonyolítja majd le.

Szintén kijelölték a nyitómérkőzés helyszínét, amely Róma lesz. Erre az olasz főváros mellett Amszterdam, Glasgow, Szentpétervár és a kizárt Brüsszel jelentkezett.

Forrás: MTI, sportsmarketing.hu

One Comment

  1. Pingback: Ennyire még sosem érte meg kijutni a labdarúgó Európa-bajnokságra | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.12.08.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close