labdarúgás, Sportszponzoráció — 2016/10/17 at 17:20

A Chelsea kivásárolta magát az adidas szerződésből, hogy Nike mezbe öltözhessen

by

A kékek annyival jobb ajánlatot kaptak a Nike-tól, hogy megéri idő előtt váltaniuk. Bár még így is van olyan csapat a Premier League-ben, amelyik ennél is nagyobb összegben részesül a sportszergyártójától!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Chelsea a 2016-17-es szezont követően Nike mezbe öltözik. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az amerikai sportszergyártó évi 60 millió fontot ajánlott a londoni klubnak, ami a duplája a jelenleg az adidas által fizetettnek. Ez annyival kedvezőbb feltételeket jelent, hogy a Chelsea 40 millió font fejében kivásárolta magát az adidas-szal eredetileg 2023-ig szóló szerződéséből, így a következő bajnokságot már Nike mezben kezdheti meg.

nike-chelsea-fc-lockup_native_1600

Az ügyet már korábban felkapta a sajtó, de hivatalosan most került a végére pont, így további részletek is napvilágot láttak. A Nike-val kötött megállapodás 15 évre, tehát 2032-ig szól. Az első csapat mellett az akadémisták és a klub női szakosztálya is pipás felszerelést kap, ahogyan a szurkolói mezeket is a Nike gyártja majd.

Az eredményes tárgyalásokat Marina Granovskaiának, a Chelsea igazgatójának tulajdonítják. Jól végezte a dolgát, hiszen a Chelsea nem éppen a legjobb idényén van túl, nem sikerült Bajnokok Ligája szereplést érő helyen végezniük a bajnokságban. Ugyancsak Granovskaia hozta a klubhoz mezszponzornak a Yokohamát évi 40 millió fontért, valamint az edzőruházat szponzorának a Carabao energiaitalt évi 10 millió fontért.

adidas-chelseaA Chelsea klubrekordot jelentő sportszergyártói szerződése jobb, mint amivel az Arsenal [30 millió font évente a Pumától], és a Liverpool [28 millió font évente a New Balance-től] rendelkeznek, ugyanakkor elmarad a Manchester Unitedétől. A Vörös Ördögök évente 75 millió fontot kapnak az adidastól, ami a legmagasabb összeg a Premier League-ben.

A Barcelona még ennél is nagyobbat kaszálhat, a hírek 81 milliós alapdíjról induló, akár az évi 120 millió fontot is elérő Nike-szerződésről szólnak. A másik spanyol óriás, a Real Madrid is felzárkózhat a Barcelona mellé, ha sikerrel zárja a tárgyalásokat a mezbeszállítói együttműködése meghosszabbítására.

A labdarúgás TOP 10 mezbeszállítói szerződését az alábbi táblázat tartalmazza:

HelyezésKlubSportszergyártóBajnokságSzerződés értéke
(millió font/év)
1.BarcelonaNikeLa Liga81
2.Manchester UnitedadidasPremier League75
3.Bayern MünchenadidasBundesliga64,5
4.ChelseaNikePremier League60
5.Real MadridadidasLa Liga30,5
6.ArsenalPumaPremier League30
7.LiverpoolNew BalancePremier League28
8.JuventusadidasSerie A20
9.AC MilanadidasSerie A19
10.Paris Saint-GermainNikeLigue 117,6

Forrás: news.nike.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.10.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close