labdarúgás, Sport PR — 2015/11/27 at 14:30

Hogyan építsünk brandet a magyar labdarúgó válogatottból?

by

A magyar labdarúgó válogatott a pályán már felnőtt az európai élmezőnyhöz. Most már „csak” a háttér stábnak kell egy igazán ütőképes brandet építeni a csapatból.

Az eredmény és a szurkolók szimpátiája már adott, de mi kell még a sikerhez? A belga modellt bemutatva próbálok párhuzamot vonni és felépíteni egy működképes stratégiát.

A belga modell

RedDevils-logo

A belga labdarúgó szövetség 2010-ben ismerte fel azt, hogy egy kivételes tehetségű válogatott alakul. Akkor úgy döntöttek, hogy óriási hiba lenne, ha ezt a csapatot nem tudnák kellően támogatni és felépíteni a pályán kívül is. Így a Sportizon ügynökséggel közösen felállítottak egy több évre szóló stratégiát. Ennek a közös tervnek az elsődleges pontja a média megjelenésekre vonatkozott:

 1. A szövetség törekedjen arra, hogy az ország kiemelt médiumaival együttműködési szerződést kössön. Ezek a felületek minél sokrétűbbek legyenek és a négy kiemelt területen (online, print, tv és rádió) országosan, mindenkit elérjenek.
 2. Alakítsanak ki egy rendkívül magas éves média keret, ami a print megjelenésektől kezdve az outdoor hirdetéseken keresztül a saját televíziós megjelenéseket is magába foglalja. (Ez a belga szövetségnél éves szinten 1,2 millió euró)
 3. A kiemelten magas éves médiakeretekhez készítsen a szövetség, egyedi és minőségi reklám kampányt. A megtervezésükre pedig minimum 50 000 eurót költsenek évente.
 4. Kell egy tudatosan felépített és kontrolállt külső médiakommunikáció (ugyanis ha ez nincs meg, akkor nagyrészt negatívan fog megjelenni a szövetség) és mellette egy folyamatosan fejlődő belső média.

RedDevils-fanguide

Ha megvannak a médiakeretek, akkor már csak az ütős kommunikációt kell hozzá kitalálni. Erre is meghatározta a Sportizon az alapvető irányvonalakat a szövetség számára:

 • Kiemelt fókusz a válogatott játékosokra
 • Bevonni a szponzorokat a kommunikációba
 • A közösségi médián keresztül kialakítani egy direkt kommunikációs lehetőséget a játékosok és a szurkolók között
 • Kockáztatni és többször is próbálkozni a sikerig
 • KITALÁLNI EGY ELADHATÓ TÖRTÉNETET A VÁLOGATOTT KÖRÉ

Belgian Red Devils kampány

RedDevils-kampany

A belga szövetség tehát kialakította a médiapartneri együttműködéseket, elkülönített egy rendkívül magas összeget a kommunikációs kampányra és kitalált egy történetet egy buzz-t a válogatott köré, ami felkeltette az emberek figyelmét. Így alakult ki a Belgian Red Devils brand, ami egy igazi sikertörténet lett Belgiumban. A szövetség annyira tudatosan használja azóta is ezt a brandet, hogy a csapatbusztól kezdve, a szövetség oldalán át, a hivatalos merchandising termékekig, mindenhol visszaköszön. Mára több mint 1 millióan követik a Facebookon a Belgian Red Devils oldalt, a Twitteren pedig az egyik legaktívabb belga sportoldal. A szövetséget a tudatos tervezés óta 13 kiemelt szponzor támogatja köztük az ING, a GLS, a PWC, a Coca-Cola és a BMW.

RedDevils-merchandising

Röviden összefoglalva a belga modell: Erős országos médiajelenlét, figyelemfelkeltő történet kialakítása a válogatott körül és egy következetesen felépített médiakampány, ami azokhoz is eljut, akik még sosem néztek válogatott labdarúgó mérkőzést.

Mi a helyzet nálunk?

MLSZ-csakegyutt

Az MLSZ-nek jelenleg két főszponzora van, az adidas és az OTP. Nyílván nincs is ennél tökéletesebb alkalom, hogy a támogatók számát bővítse a szövetség. De mivel tudják kiszolgálni a lehetséges új támogatókat?

A szövetség jelenleg nem rendelkezik saját magazin műsorral az M4 csatornán, pedig a közszolgálati sportcsatornával az egyik legjobb a kapcsolatuk a magyar média szereplői közül. A televíziós magazin műsor mellett, országos print alapú megjelenésük sincs (mint például a Tenisz szövetségnek), a FourFourTwo-val kötött együttműködésük pedig leginkább a meccsnapi kisfüzetek gyártásában merül ki. A szövetség folyamatosan törekszik a saját médiaháttér kialakítására (MLSZ Tv, social media felületek) de ezen felületek elérése meglehetősen alacsony országos szinten.

magyar-labdarugo-valogatott-kampany

A kiemelt médiaháttér mellett, igazán ütős országos kampánya sem volt 2015-ben a válogatottnak. Talán a legjobban sikerült és legkövetkezetesebben használt ötlet a #csakegyutt hashtag elindítása volt a közösségi médiában.
Így ha a belga modellt nézzük, egyelőre nálunk hiányzik az erős országos médiapartneri háttér, a támogatóknak is megjelenési lehetőséget adó kampány. Egy erős történet a válogatottról és egy ebből kialakított és felépített, eladható brand.

Most, hogy a pályán újra az európai élmezőnyhöz tartozik a labdarúgó válogatott itt a hatalmas lehetőség, hogy a pályán kívül is felzárkózzunk. Izgalmas és remek kihívás.

A belga mintát Thierry De Ridder, a Sportizon stratégiai és kommunikációs vezetőjének a legutóbbi Sportmarketing Újragondolva Meetupon elhangzott bemutatója alapján készítettem.

3 Comments

 1. Kedves Viktor,érdeklődve olvastam a cikket.Azt lehet tudni,hogy mi az a történet amit a Válogatott köré tettek?

  Köszönettel,üdvözlettel:
  Petercsák Balázs

 2. Posztert, naptárt, aláírókártyát lehet valahol venni? Bármilyen EB-re készült kiadványt??
  Én csak ezt a rajzolt fejes “csak együtt” kevésbé megnyerő reklámot látom mindenhol, de amúgy S E M M I T .
  Jól látom??

  • Az MLSZ egyedül valóban nem adott ki külön ilyen merchandising termékeket. Az M4 Sport csatorna készített plakátokat, matricákat, asztali dekorációkat a “hivatalos” Eb-nézőhelyekre. Ezen termékek gyártását támogatta az MLSZ is és adott engedélyt rá, hogy a csatorna használja az MLSZ logóját és a rajzolt játékosokat a kreatívokon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.11.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close