labdarúgás, Sportgazdaság — 2014/10/09 at 11:50

A Barcelona hozzájárul a tévés pénzek egyenlőbb elosztásához

by

Beleegyezett a Barcelona a spanyol labdarúgó bajnokság televíziós közvetítési jogdíjainak arányosabb elosztásáról szóló tervezetbe. Maximum négyszer annyi pénzt kaphatna a két megaklub a legkisebb csapathoz képest.

A Barcelona és a Real Madrid nemcsak eredményekben, hanem a televíziós közvetítésekből származó bevétel tekintetében is kimagaslik a spanyol bajnokságból. Mindkét klub hozzávetőlegesen 135 millió eurót kaszál a jogdíjakból, ami hat és félszer annyi, mint amit a 20 fős mezőny legkisebb csapata kap. A La Liga illetékesei ezt az arányt szeretnék maximum négyszeresre csökkenteni.

Nou Camp kamera

A spanyol klubok jelenleg egyénileg értékesítik a mérkőzéseik közvetítési jogait. Az új tervezet szerint azonban a liga kollektíven tenné pénzzé az összességében 800 millió euró értékű csomagot, és visszaosztaná a bevételt a csapatoknak. A két óriás tévés jövedelme változatlan maradna a következő kettő-négy évben, a kisebb klubokat próbálnák meg felzárkóztatni a kollektív értékesítéssel.

Messi és Neymar

A tervezet az év végére juthat elfogadásra. A Bloomberg hírügynökség információi szerint a Real Madrid vezetői még időt kértek a lehetőségek átgondolására. Florentino Perez elnök korábban azt javasolta a La Liga illetékeseinek, arra keressenek inkább megoldást, hogyan lehetne a bajnokság valamennyi klubja számára növelni a televíziós bevételeket, mert nemzetközi szinten versenyképtelenek. Az angol Premier League, ahol kollektív értékesítés történik, ugyanis 1,56 milliárd fontot szerzett a jogdíjakból. Ez kétszer magasabb összeg annál, amennyire a spanyol közvetítési jogdíjakat értékelik. Az angol bajnok Manchester City-nek 96,6 millió font jutott a közösből, amely másfélszerese a legkevesebbet kereső Cardiffnak juttatotténak.

Forrás: Bloomberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.10.09.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close