olimpia, Sportgazdaság — 2014/05/13 at 12:00

Megaüzlet olimpiáéknál!

by

Nagy meglepetésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] szerdán bejelentette, hogy az NBCUniversal kiterjesztette a televíziós közvetítési jogokról szóló szerződést 2032-ig.

A gigantikus üzlet teljes körű közvetítési jogokat biztosít a társaság számára minden platformon és 2021-2032-es időszakra vonatkozik. A kontraktus értéke 7.65 milliárd [!] dollárról szól, illetve egy csekély 100 millió dolláros aláírási bónuszról is, amit az olimpia és az olimpia eszme népszerűsítésére költ majd el a szervezet 2015 és 2020 között. A megállapodás azt jelenti, hogy az NBCU rendelkezik a következő kilenc [nyári és téli] olimpia közvetítési jogaival.

A bejelentést nagy meglepetés övezte, mivel a rivális feleknek tudomásuk sem volt a titkos prezentációról és az előkészületekről. Bizonyos források szerint, a NOB részéről nem is volt igazán meghirdetve a lehetőség mások számára.

A NOB teljes mértékben elégedett volt az ajánlattal, nem csoda, mivel 15 %-kal többet kaptak, mint az előző periódus összege. Thomas Bach szerint számukra csupán a játékok népszerűsítése az elsődleges cél, ezért választották ezt az alternatívát.

Az NBCU CEO-ja elmondása szerint a vállalat legfontosabb napja volt, amikor kihirdették őket győztes társaságként. Azonban nem feltétlen hozott mindig profitot a közvetítés, például 2010-ben Vancouverben 223 millió dollár veszteséggel szálltak ki a „buliból”, azonban ez gyorsan megtérült Londonban és most Szocsiban is, mivel 846 millió dollár bevételt generáltak.

Forrás: adweek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.05.13.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close