kerékpár, rövidhír, Sportgazdaság — 2014/01/13 at 12:00

Futurisztikus bicikliút Londonban

by

London – részben a 2012-es olimpia játékoknak is hála – egy nagyon komoly fejlesztési irányba indult el, ami jelenleg is folyamatban van és a XXI. századi brit stratégiai gondolkodásnak köszönhetően a jövőben sem kell tartani, hogy ezt megváltoztatná valami.

Erre kiváló példával szolgál Norman Foster brit építész, aki egy utópisztikus tervvel állt elő, miszerint egy autómentes, teljesen biztonságos kerékpárutat építene a londoni vasútvonalak fölé. Az ötlet alapvetően a biztonság érdekében született meg, mivel 2013-ban 14 halálos gázolás történt a biciklisták körében.

A SkyCycle névvel fémjelzett vállalkozás a város sínpályái fölött húzódna, körülbelül 220 kilométer hosszúságban, megkönnyítve ezzel a kerékpárosok dolgát. Több mint 200 „belépési ponttal” lenne ellátva, ahol bármelyik biciklivel közlekedő kozmopolita ráhajthatna a tervezett 10 út valamelyikére.  Minden egyes biciklipálya képes lenne akár 12 ezer közlekedőt is „foglalkoztatni” óránként, meggyorsítva ezzel a közlekedést, mivel fél óra alatt lehetne keresztül utazni London városát.

Amennyiben a tervek elfogadásra kerülnek, 20 éven belül megépülhet a kezdeményezés, ami képes lenne a teljes kapacitáson működő tömegközlekedési hálózatot tehermentesíteni.

Amellett, hogy az ötlet kedvezne a tömegek „elvezetésének”, a tudatos életmód és az élhető város eszméjének is megfelel. A környezettudatosság is előtérbe kerül egy ilyen projekt esetén, mivel a kerékpárral történő közlekedés lehetősége visszaszoríthatná az autók által kibocsátott káros anyagok áramlását.

Reméljük a világ más nagyvárosaiban [köztük Budapesten] is felismerik, hogy a kerékpáros közlekedés kiváló alternatíva az egészségesebb, élhetőbb környezetért. Bicikliutat a Nagykörútra!

Forrás: dezeen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.01.13.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close