Könyvajánló — 2013/10/04 at 11:50

M. Kiss Csaba – Kásás Tamás: Kása

by

MKiss-Kásás_KásaCím: Kása – Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Szerzők: M. Kiss Csaba – Kásás Tamás

Kiadás éve: 2012

Kiadó: Ulpius-Ház Könyvkiadó Kft.

Oldalszám: 268

Nyelv: magyar

 
 

Egy magyar pólós világsztár életének első harminchat éve

Nem egy klasszikus sportolói önéletrajz ez a könyv. Sokkal több annál. Persze, megismerjük belőle Kásás Tamás pályafutásának minden fontos állomását a serdülőtől kezdve a felnőtt válogatottbeli győzelmekig, de az eredmények kronologikus felsorolása helyett inkább az dominál, hogyan élte meg a nagy pillanatokat a főszereplő. És nemcsak az uszodában, hanem a magánéletében is.

Az időrendiség rögtön az első fejezettel felborul, ugyanis Kása sportolói pályafutását lezáró londoni olimpia utolsó előtti napján indulnak az események. Majd a könyv végén, pár nappal később, az ötkarikás játékokról való hazatéréssel zárulnak. Közben pedig eltelik harminchat év.

A harminchat év története úgy áll össze, mint egy mozaik. Folyamatosan derülnek ki a részletek, de nem feltétlenül a szokványos sorrendben, ami miatt olvastatja magát a könyv. Már-már regényszerűen. Néha belassulnak az események és oldalakon keresztül egyetlen délelőtt telik el, máskor hónapokat, vagy éveket ugrunk az időben pár sor alatt. Végül aztán minden lényegeset megtudunk Kása pályafutásáról és magánéletéről egyaránt. Plusz sok kulisszatitkot is.

Nem érdemes lelőni a poént, néhány kérdésként megfogalmazott étvágygerjesztő talán jobban kifejezi, hogy mire számítson az olvasó. Kása sportolói karrierjét illetően kiderül hogyan verekedte fel magát a KSI tartalékcsapatából a felnőtt válogatottig; mikor és miért sírt a medencében; hogyan élte meg, amikor világ akkori legjobb csapata, a Posillipo Napoli szerződést ajánlott neki, vagy amikor elküldték őt a klubtól; megfordul-e a világ azzal, akinek a három góljával nyer Európa-bajnokságot a válogatott 3-2-re; milyen érzés harmadszor is az olimpiai dobogó legfelső fokára állni; miért vonult vissza a nemzeti csapatból, majd később miért döntött újra a válogatottság mellet. És természetesen végigkísérik mindezt a jó sportolói közösségekre jellemző zrikák és összekacsintások.

A magánéletéről is rengeteg érdekesség kiderül: hogyan élte meg gyerekként az ausztráliai és olaszországi éveket, ahova az édesapja edzősködése miatt költözött a család; milyenek voltak az első bénázásai a lányokkal, majd hogyan vált igazi hódítóvá, és mi az oka, hogy ennek ellenére mégis egyedülálló; milyen marhaságokat csinál alvajáróként; kihez vezetett az első útja a londoni olimpiai után.

A könyvnek nincs sportmarketing vonatkozása, stílusa viszont annál inkább. Ahogyan Kásás Tamásnak is. A hölgy rajongók Kása sármja, a sport fanatikusok az egyedülálló vízilabda múltja miatt lehetnek kíváncsiak, és egyikük sem fog csalódni. Sőt, azoknak is érdemes elolvasni, akik egyszerűen csak egy kis kikapcsolódásra vágynak. Mert Kása valóban megnyílik. Őszintén és vagányul.

ÉRTÉKELÉS
Könnyed olvasmányról van szó, amely kifejezetten szórakoztató, így hamar ki lehet végezni.  Tetszik, hogy egyes szám első személyben íródott, amely teljesen hitelessé teszi a történeteket. Tényleg úgy érezni, mintha Kása az olvasó mellet ülne és mesélne. Megvannak benne a mélypontok és a csúcspontok, amelyeket valóban átélünk, mert a külső szemlélő által feltárt tények helyett, a főszereplő érzelmei kerülnek előtérbe. Egy klasszis mű egy nagy bajnokról.
9/10

SZERZŐK
M. Kiss Csaba – Pályafutását 1988-ban újságíró gyakornokként kezdte, majd 1989 és 1991 között a Heti Hírnök független lap munkatársa.  Pályafutása változatosságára jellemző, hogy két hónapig szóvivőként dolgozott, valamint szülővárosában Miskolcon vezetett talkshow-t. Az Ablak című műsor munkatársaként került a Magyar Televízióhoz. A kereskedelmi televíziók indulásakor először az RTL Klubhoz, majd a TV2-höz csatlakozott.  Felelős szerkesztője volt a Jó estét, Magyarországnak, később a Naplóban szerepelt, és feltűnt a Mokkában is. 2006-ban visszatért az MTV-hez, ahol először a Kékfény bűnügyi magazin megújításában vett részt, majd a Szempont című műsort vezette. Jelenleg a Story4 csatorna Hír24 híradójának műsorvezetője.

Kásás Tamás – háromszoros olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok, egyszeres világbajnok vízilabdázó. Kétszer nyert Világkupát és kétszer Világligát is, így a válogatottal minden nagy tornán szerzett aranyérmet. A többi a könyvből kiderül 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.10.04.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close