Sportgazdaság — 2013/09/17 at 12:00

Jaj, szegény squash!

by

Komoly döntéseken van túl a sportvilág! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] 125. buenos airesi nagygyűlésén számos szívszorító pillanatnak szurkolhattak szerte a világon.

Azon kívül, hogy kiderült, hol lesz a 2020-as olimpia és ki lett a NOB elnöke, egyes sportágak – köztük a birkózás, a squash és a softball/baseball – izgulhattak a sportprogramba kerülésért vagy éppen a kimaradásért. A szavazatoknak köszönhetőn a birkózás lett a döntés nyertese, vagy másképpen fogalmazva, a squash és a softball/baseball lettek az ítélet vesztesei.

Immár harmadik alkalom, hogy a squash megpróbálkozott a programba kerüléssel. E sportágat még soha nem képviselhették sportolók az olimpiákon, így a szövetség számára [is] nagy csalódást jelentett a NOB elhatározása. A sportág képviselői is erre az unikumra helyezték a hangsúlyt, mivel egyedi és izgalmakkal teli prezentációt varázsoltak a döntéshozók elé.

A pályázat mögött tudatos marketingstratégia bújt meg, amelyben komoly szerepet kapott Roger Federer és André Agassi is. Emellett a sportág legjobbjai – mind női, mind férfi vonalon – felszólaltak a Bizottság előtt. Az elgondolás keretében elindították a „Vote4Squah” kampányt, ami a jelentős pénzügyi befektetéseknek hála pozitív hatást ért el a sportág háza táján. Erre kiváló példa az Egyesült Királyságban megalapozott „Big Hit” grassroots program, ahol a fiatalok figyelmét hívták fel e csodás sportágra, egy országos túra keretében, ahol városközpontokban, bevásárló központokban felállított mobil pályákon népszerűsítették a squasht.

E roppant lendületesen növekvő, potenciállal teli sportág, egyre komolyabb népszerűségre tesz szert. Globális szinten, több mint 185 országban, mind az öt kontinensen léteznek bajnokságok férfiaknak és nőknek egyaránt. A több mint 130 éves sportágat egyre többen játsszák, a játékosok száma átlépte a 20 millió főt és ez megállás nélkül növekszik. Ennek a „hódításnak” hála a pályák száma is évről évre gyarapodik, kb. 47 ezer regisztrált teremről lehet olvasni.

A NOB döntéshozói számára e sportág esetében a legnagyobb terhet a televíziós közvetítés és a televízión keresztül átadott élvezeti érték mértéke jelentette. Mivel teljesen újnak számított volna, így szignifikáns változások iniciálására lett volna szükség, ami a technikai hátteret, a helyszíneket, a pályákat és a kameramozgásokat illeti. Ennek ellenére, személy szerint kíváncsi lettem volna egy átlátszó, üvegkalitkában játszódó squash csatára.

Gazdasági szempontból is meghatározó lehet a jövő sportja számára, mivel a szabadidős sportiparban is kiemelt szerepet kap. Ráadásul a squasht űzők általában jól kvalifikált,  jobb jövedelemmel rendelkező, magasabb társadalmi rétegekből származó sportolók, így a vállalatok könnyen komparatív kapcsolatot tudnak kialakítani, ami a televíziós jogok és az események számára is előnyt jelent.

Azonban, most ez a háttér és elszántság sem volt elég, de a sportág vezető tisztségviselői nem adják fel a harcot, és ígérik, hogy az utolsó vérükig küzdeni fognak, hogy legyen olimpiai érmese a sportáguknak.

Forrás: sportspromedia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.09.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close