extrém sport, Sportszponzoráció, szörf — 2013/05/09 at 12:15

A világ legjobb sportja?

by

Nagyon nehéz identifikálni kinek mit jelent a „legjobb”. Egyesek objektív tényezőket használva próbálják kimondani a véleményüket, mások a szubjektív vélekedésük alapján döntenek. Azonban az biztos, hogy egy konkrét sportágat nem lehet kiemelni a szerteágazó kavalkádból.

Elfogultság bennem is van a saját sportágam iránt, azonban ettől eltekintve most megpróbálom, hogy kiragadjam a világ egyik legjobb sportját. Amikor a külső körülmények áldozatává válik valaki, s mindezt imádott sportága űzése közben érheti el, s ráadásul, ha ezek a viszonyok a természet csodájának magasztosságában bontakoznak ki, akkor a válasz egyértelmű: a világ egyik legjobb sportja a szörf.

A szörf Magyarországon csupán a vágyott sportágak közé tartozik, mivel természeti adottságukból fakadóan a magyar vizek alkalmatlanok szörfözésre. Ennek ellenére létezik Magyar Szörf Szövetség, amelynek honlapján kb. 1500 regisztrált tag és 25 egyesület van feltüntetve. Azonban itt szeretném tisztázni, hogy ez mind a windsurf kategóriát bővíti [széllovaglás], és nem az általam kiragadott szörföt [hullámlovaglás].

Tengerekkel és óceánokkal övezett területeken e sportágnak komoly hagyományai vannak és immáron több millió követője. Egyelőre hivatalos állásfoglalás nincs azzal kapcsolatosan, hogy hány szörfös van a világon, mivel a tanulmányok már azt is beleszámítják, aki egy évben csupán egyszer állt deszkára. Így a szakértők kb. 17 és 24 millió fő közé teszik a szörfösök számát. Azonban az jól látható, mivel a 2000-es évek elején még „csupán” 5 millió deszkás rótta a nagyvizek hullámait, hogy a sportág egyre népszerűbb és ez gazdasági potenciálban is megmutatkozik.

Ausztráliában, az USA-ban, Új-Zélandon és egyéb országokban a szörf is, mint egyéb más sportág komoly piaci alapokon fekszik, aminek köszönhetően számos profi nőtte ki magát. A gazdaságban betöltött szerepét sem lehet teljes mértékben megjósolni, egy 2006-07-es adat alapján 11 milliárd dollárról szólt a fáma, azonban ez is csupán megközelítő becslésnek tekinthető.

Annyi bizonyos, hogy a legjobb szörfösök igen keresettek a szponzorációs palettán és a csinos bikinis hölgyek körében egyaránt. A világ legjobbjának tartott, 11-szeres világbajnok Kelly Slater, a karrierje során már több mint 3,5 millió dollárt szörfözött össze, amellett, hogy személyes szponzorainak a száma is egyre gyarapszik. A főszponzorával, a Quiksilverrel egy speciális megállapodást is nyélbe ütöttek.

A nemzetközi szövetség által 34 férfi szörfös szerepel kiemelve, akik a legjobbaknak számítanak a világon. Ezen profik nap, mint a nap a hőn szeretett sportáguknak szentelik az idejüket és a világ egyik legjobb időtöltésével keresik a kenyerüket. Taj Burrow például 1,5 millió dolláros szerződést írt alá a Billabonggal, de szponzorálja a Globe [250 ezer dollár] és a Creatures is. A második kiemelt Mick Fanning is neves csapatot tudhat maga mögött a Red Bullal, a Rip Curllel, a Reeffel és a Dragonnal, mindezt 2,2 millió dollár ellenében.

Mick Fanning

A szörfre nem csupán a személyes szponzoráció irányából közelítenek a cégek, mivel az események is nagyon közkedveltek a világban. Olyan vállalatok, mint a Vans, a Harley-Davidson, a HSBC, a Volcom, az Oakley, a Hurley, a Coca-Cola, az Anheuser-Busch vagy a Nike már több profi szörfversenyen is megjelentek.

 Természetesen a szörföt nem csak férfiak űzik, íme egy kis kedvcsináló:

Forrás: aspworldtour.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.05.09.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close