kosárlabda, olimpia, Sportgazdaság — 2012/08/23 at 08:00

Moneyball – A 140,6 milliós kezdőötös

by

Az amerikai férfi kosárlabda válogatott aranyéremmel utazott haza a 2012-es londoni olimpiai játékokról. A csapat pontrekordot döntött a torna alatt és talán csak a döntőben izzadtak meg az NBA sztárjai. Az olimpia megnyerése óta már azt is tudjuk, hogy többet nem láthatjuk Kobe Bryant játékát a válogatottban, valamint sokak szerint az is kijelenthető, hogy továbbra is csak egy igazi „Dream Team”-je van az USA-nak.  Viszont ez a mostani válogatott egy mutatóban mindenképpen felülmúlhatatlan, és ez a játékosok éves keresete!

Hihetetlen adat, hogy az ötkarikás játékokon szereplő összes sportoló közül öt amerikai kosárlabdázó is bekerült a 10 legnagyobb éves keresetű olimpikon közé! A számadatok a játékosok fizetése mellett a szponzori szerződésekben foglalt összegeket és minden egyéb éves juttatásukat is figyelembe veszik. A Team USA kezdő ötösén kívül egyébként még Roger Federer [1], Maria Sarapova [4], Usain Bolt [7], Novak Djokovic [8] és Li Na [10] került fel a londoni olimpikonok top10-es éves kereseti listájára. Érdekes, hogy a pályafutása során 17 olimpiai aranyérmet szerző Michael Phelps még a top15-be sem fért be.

Összesen 140,6 millió eurót keres az olimpiát megnyerő amerikai válogatott kezdőötöse egy év alatt. A Miami Heat és az egész liga legnagyobb sztárja, LeBron James a maga 43,1 millió euró éves keresetével vezeti a csapatot. Az NBA friss bajnoka után épphogy csak lemaradva, a válogatottságtól visszavonuló Lakers legenda, Kobe Bryant következik 42,6 millió eurós fizetésével. Kobe és LeBron messze kiemelkedik a többiek előtt a házi rangsorban. Az összesítésben ötödik helyen szereplő Kevin Durrant tisztes távolból követi őket. A csatár LeBron Jameshez hasonlóan szenzációs szezont zárt a tengerentúlon, és az ötkarikás játékokon is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. 20,7 milliós éves jövedelme biztosan csak magasabb lesz a következő években, ha így folytatja. Durant után a New York Knicks-et erősítő Carmelo Anthony a következő a rangsorban. 18,6 milliós keresetével még ő is megelőzi a világ leggyorsabb emberét Usain Boltot. A jamaicai atléta több mint két millió euróval vihet haza kevesebbet a kosárlabdázótól.

A „kereseti kezdőötös” utolsó tagjaként, a Los Angeles Clippers sztárja Chris Paul fér még be a csapatba. Csakúgy ahogy az előző szezonban, az olimpián sem sikerült csúcsformában játszania az éves szinten 15,6 millió eurót zsebre tevő játékosnak. A „kereseti kezdőötösből” éppen hogy csak kimaradó, de a pályán az egyik legtöbb időt eltöltő Deron Williams 14,8 milliós éves gázsijával lecsúszik Li Na kínai teniszezőnő mögött a toplista 10 helyéről is.

Olimpikonok éves keresete

 NévNemzetiségSportágÉves kereset
1.Roger Federersvájcitenisz44,2 millió euró
2.LeBron Jamesamerikaikosárlabda43,1 millió euró
3.Kobe Bryantamerikaikosárlabda42,6 millió euró
4.Maria Sarapovaorosztenisz22 millió euró
5.Kevin Durantamerikaikosárlabda20,7 millió euró
6.Carmelo Anthonyamerikaikosárlabda18,6 millió euró
7.Usain Boltjamaikaiatlétika16,5 millió euró
8.Novak Djokovicsszerbtenisz16,1 millió euró
9.Chris Paulamerikaikosárlabda15,6 millió euró
10.Li Nakínaitenisz15 millió euró

Forrás: Welt magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az I. közösségi Olimpia

Így emlegetik a londonit. A közösségi média robbanásszerű növekedése, térnyerése óta ez az első nyári Olimpia. Ráadásul Kínában államilag blokkolt...

Close