FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/06/23 at 14:32

A FIFA belső vizsgálata megerősítette Bin Hammam vesztegetési kísérletét

by

A FIFA etikai bizottsága „átfogó, meggyőző és ellenállhatatlan” bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy Mohamed Bin Hammam megpróbálta megvesztegetni a CONCACAF térség tagjait a FIFA-elnökválasztás előtt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] etikai bizottsága a namíbiai Petrus Damaseb bíró vezetésével vizsgálta az elnökválasztást megelőző korrupciós botrány részleteit. Mint ismeretes az eljárás Mohamed Bin Hammam, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnöke, és Jack Warner FIFA-alelnök, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció [CONCACAF] elnöke ellen indult. A botrányt Chuck Blazernek, a CONCACAF korábbi alelnökének a kijelentése robbantotta ki, aki azzal vádolta két kollégáját, hogy kísérletet tettek a karibi térség szavazatainak megvásárlására, így próbálva előnyhöz segíteni Bin Hammamot a FIFA-elnökválasztáson Sepp Blaterrel szemben.

Jack Warner hétfőn, még az etikai bizottság vizsgálatának lezárulta előtt, lemondott FIFA-alelnöki posztjáról és kilépett a szervezetből. Az etikai bizottság ezért azonnal ejtette az őt illető vádakat, és befejezte az eljárás vonatkozó részét. A FIFA ennek köszönhetően fenntartja az ártatlanság vélelmét Warnerrel szemben, aki hazájában, Trinidad és Tobagóban befolyásos politikus, és a kezdetektől fogva visszautasította a feltételezéseket.

Az etikai bizottság vizsgálata azóta lezárult, és a végső jelentés szerint egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy a FIFA-elnökválasztást megelőzően a karibi térség 25 tagja számára Bin Hammam által – Jack Warner segítségével – szervezett találkozón a résztvevők 40 ezer dollárt tartalmazó borítékokat kaptak. „Nem mondhatok mást, csak azt, hogy tagadom a vádakat és ragaszkodom ahhoz, hogy nem cselekedtem semmi helytelent a szóban forgó trinidadi kongresszuson” – nyilatkozta Bin Hammam, aki FIFA-tagságának felfüggesztése miatt az ázsiai szövetség elnöki székéről is kénytelen volt lemondani.

Forrás: guardian.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezménye konferencia

Az IIR Magyarország akkreditált felnőttképzési intézmény  július 12-én és 13-án kétnapos konferenciát szervez Budapesten a látvány-csapatsportok - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda,...

Close