FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2011/06/01 at 17:38

Sepp Blattert újraválasztották a FIFA elnökeként

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] kétnapos zürich-i kongresszusának legnagyobb eseménye az elnökválasztás volt. A botrányokkal tarkított felvezetés után a végül egyedüli jelöltként induló korábbi elnök, Sepp Blatter megtartotta a pozícióját.

A katari Mohamed Bin Hammam eredetileg indult volna a FIFA-elnökválasztáson Sepp Blatter kihívójaként, de vesztegetés gyanújával etikai eljárás indult ellene, ezért a hétvégén visszalépett a jelöléstől. Később, a meghallgatását követően a szervezet etikai bizottsága – Jack Warner FIFA-alelnökkel, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció [CONCACAF] elnökével együtt – felfüggesztette Hammam FIFA-tagságát, és teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben. A botrányt Chuck Blazernek, a CONCACAF korábbi alelnökének a kijelentése robbantotta ki, aki azzal vádolta két kollégáját, hogy szavazatonként 40 ezer dollárt kínálva próbálták megvesztegetni a CONCACAF térség tagjait, hogy Bin Hammamot támogassák Blatterrel szemben az elnökválasztáson.

Az érintettek tagadják, hogy bármi törvénybe ütköző dolgot tettek volna, és Bin Hammam kérelmezte, hogy a panel terjessze ki a vizsgálatot Sepp Blatterre is, azt állítva, hogy a svájci sportvezető tudott a karibi térségbe állítólagosan átutalt pénzekről, de nem tett ellene semmit. Blattert azonban az etikai bizottság tisztázta a vádak alól, így egyedüli indulóként jelöltethette magát az elnökválasztáson.

A botrányok ellenére az elnökválasztást az eredeti terveknek megfelelően a FIFA 61. kongresszusának keretében megtartották. A 208 szavazásra jogosult tagszövetség részéről 203 érvényes voks érkezett, és Sepp Blatter 186 szavaztot begyűjtve hosszabbította meg – saját bevallása szerint utoljára – újabb négy évre az 1998 óta tartó regnálását.

Az ügyhöz tartozik még, hogy a hétvégén Jack Warner nyilvánosságra hozott egy e-mailt, amelyben Jerome Valcke FIFA-főtitkár jelzi neki: az elnökválasztáson induló „Bin Hammam azt hiszi, hogy úgy meg lehet venni az FIFA-t, mint ahogy Katar megvette a vb-t.” Katar pályázati bizottsága közleményben tagadta, hogy bármi törvénytelent követett volna el a 2022-es világbajnokságra való sikeres kandidálás során.

Hasonlót állított korábban Lord Triesman, Angol Labdarúgó Szövetség azóta lemondott elnöke a 2018-as vb-vel kapcsoltban, de az általa hírbe hozott Jack Warnert, Nicolas Leozt, Ricardo Teixeirát és Worawi Makudit a FIFA etikai bizottsága hétfőn felmentette a vádak alól.

Bin Hammam helyét az Ázsiai Labdarúgó Szövetség élén ideiglenesen a szervezet kínai alelnöke, Csang Csi-lung [Zhang Jilong] vette át.

Forrás: fifa.com, espn.go.com

3 Comments

  1. Pingback: Az UEFA meghatározta az EURO 2012 pénzdíjait | Sportsmarketing

  2. Pingback: A FIFA belső vizsgálata megerősítette Bin Hammam vesztegetési kísérletét | Sportsmarketing

  3. Pingback: Életre szóló eltiltást kapott Bin Hammam a FIFA-tól | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az első Sportmarketing Újragondolva Meetup a Fogasházban

Május 26-án első alkalommal rendeztük meg a Sportmarketing Újragondolva Meetupot a Fogasházban, amelynek központjában az állt, hogyan alkalmazhatják a sportvilág...

Close