Csányi Sándort megválasztották az MLSZ elnökének

by

A Magyar Labdarúgó Szövetség tegnapi tisztújító közgyűlésén Csányi Sándort – aki egyébként az egyetlen jelölt volt – egyhangúlag választották meg a szervezet elnökének. Titkos szavazás után kihirdették az új elnökség tagjait is.

10_07_07_csányi sándorAhogyan várni lehetett, formaság volt a tegnapi MLSZ tisztújító közgyűlésének szavazása. A 102 küldöttből 89 jelent meg és 82 adta le a voksát Csányira. Ellenszavazat nem volt, senki nem tartózkodott, amely azt jelenti, hogy hét mandátummal rendelkező nem foglalt állást. A szövetség új elnöke megválasztása után tartott rövid beszédében elmondta: élete legnehezebb feladatát vállalta el, és a következő években ideje nagy részét a magyar labdarúgásnak szentelve mindent megtesz azért, hogy sikeresen irányítsa a szövetséget.
„Mindenkire számítok, aki szeretne tenni a magyar labdarúgásért. Az a tény, hogy labdarúgásunk minden szegmense, a profiktól az amatőrökön át a futsal- és a női bizottságig támogatott, komoly legitimációt ad, amely egyszersmind azt is jelzi, hogy megvan irántam a bizalom. Nem akarok különbséget tenni a testületek között, nem leszek a profik vagy az amatőrök elnöke, hanem a magyar futballé” – fogalmazott az 57 éves üzletember.
Csányi már hetekkel ezelőtt megnevezte jelöltjeit az elnökségbe. Az MLSZ-t átmenetileg irányító Nemes Ferenc még a közgyűlés elején lemondott a jelöltségről, így a nyolc elnökségi helyre kilenc jelölt közül kellett választani. Végül a következő személyekből áll az új elnökség: Vizi E. Szilveszter [84 szavazat, akadémikus, az MTA korábbi elnöke], dr. Bánki Erik [83 szavazat, a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke], dr. Kovács Árpád [83 szavazat, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke], dr. Borbély Zoltán [82 szavazat, a Legfőbb Ügyészség szóvivője], Tarsoly Csaba [81 szavazat, a Győr tulajdonosa], Anthony Radev [79 szavazat, a McKinsey Company egyik vezetője], Berzi Sándor [76 szavazat, a Videoton FC ügyvezetője, az MLSZ korábbi főtitkára], Dankó Béla [73 szavazat, az amatőr futball képviselője, aki eddig az MLSZ egyik alelnöke volt és a profi játékosok küldöttje]. A főtitkár Vági Márton lett.
“Sokan riogattak, hogy nem lehet együttműködni ezzel a közösséggel, de ez a szavazás bebizonyította, hogy ez nem igaz, mert a jó ügy érdekében igenis lehet összefogást teremteni. A múlttal nem akarok, és nem is fogok foglalkozni. Hatékony szövetséget szeretnék, ezért célom, hogy a megfelelő posztokra megfelelő szakembereket válasszunk. Szándékosan olyan embereket választottam, akik korábban már nagy intézményeket vezettek. Nem szeretnék arisztokratikus elnökséget, közvetlen kapcsolatot akarunk a klubokkal és a megyei szervezetekkel is. Legkésőbb év végére, vagy a jövő év elejére elkészül a sportág minden részletre kiterjedő stratégiája, amely tartalmazza majd, hogy hol állunk, hova tartunk, és milyen eszközökkel rendelkezünk” – nyilatkozta Csányi.
Az UEFA-t Andreas Kuhn képviselte megfigyelőként, aki Michel Platini, és az európai szövetség nevében gratulált az új vezetésnek, és biztosította, hogy az UEFA továbbra is minden erejével támogatja az MLSZ törekvéseit.
Csányi kitért a fontos kérdésekre. Szeretné fejleszteni az iskolai labdarúgást, újraindítani a Bozsik Programot, és növelni az igazolt játékosok számát. Erwin Koeman szövetségi kapitány sorsáról elmondta, a héten találkozik a holland szakemberrel, de csak a következő elnökségi ülésen döntenek majd arról, hogy a jövőben ki irányítja a felnőtt válogatottat. A Puskás Ferenc Stadionra vonatkozóan állította, ígéretet kapott, hogy annak területén egy új nemzeti stadiont építenek fel. A sporthuliganizmussal kapcsolatban pedig a megoldást a beléptető rendszerben és a jogi szabályozásban látja.
Dr. Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke derűlátó a sportág jövőjét illetően: “A parlament a tervek szerint július 19-én fogadja el azt a törvénycsomagot, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy társaságiadó-kedvezményt vegyenek igénybe a látványsportágak, közötte a labdarúgás támogatása után. Körülbelül három hónapot vesz még igénybe, amíg ezt átfuttatjuk az Európai Bizottságon, így a törvény ősz végén léphet hatályba. Úgy kalkulálunk, hogy ennek hatására összesen évi 20 milliárd forint plusz pénz folyhat be az öt látványsportágba, vagyis a labdarúgáson kívül még a kézi-, a kosár- és a vízilabdába, valamint a jégkorongba.”
Kisteleki István, az előző elnök tavaly decemberben jelentette be lemondását, pár hónapig Nemes Ferenc vezette az MLSZ-t. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját márciusban kérték fel a tisztségre, de csak hosszas gondolkodást követően, a választások után mondott igent.

Forrás: mlsz.hu, MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Egyesül az Aranylabda és a FIFA Év Játékosa cím

A labdarúgás két legnagyobb presztízsű díja egyetlen címben egyesül. 2011-től a FIFA Aranylabda a világ legjobb labdarúgóját elismerő díjakat, az...

Close