FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportpolitika — 2010/04/06 at 14:42

Újabb árnyék vetült a közelgő labdarúgó világbajnokság tekintélyére

by

A dél-afrikai hatóságok szerint biztonságos és faji előítéletektől mentes lesz a nyári labdarúgó világbajnokság megrendezése – nem látnak összefüggést a szélsőjobboldali vezető, Eugene Terre’Blanche hétvégi erőszakos halála és a kiemelt sportesemény között.

A fehér faj felsőbbrendűségét hirdető politikust az otthonában gyilkolta meg két fekete bőrű alkalmazottja, akiket a rendőrség hamar elfogott. Az ügynek vélhetően nem volt politikai, faji háttere, az eddigi bizonyítékok alapján az elkövetők elmaradt bérük miatt bántalmazták halálosan munkaadójukat.
A Terre’Blanche által alapított Afrikáner Ellenállási Mozgalom [AWB] először bosszút esküdött vezetője meggyilkolásáért, arra figyelmeztetve a világbajnokságon résztvevő csapatokat és az utazást tervező szurkolókat, hogy alaposan gondolják meg, mielőtt a „gyilkosságok földjére”, vagyis Dél-Afrikába lépnének. A dél-afrikai politikai vezetők azonban kérték a WBA-t, hogy ne szítsanak faji vitákat kevesebb mint 10 héttel a labdarúgó világbajnokság rajtja előtt, mire visszavonták bosszújukat.
A gyilkosságot az Afrikai Nemzeti Kongresszus mélyen elítélte és hangsúlyozta a tett függetlenségét a közelgő sporteseménytől. Nathi Mthethwa, rendőrminiszter, a bűnözés ellen folytatott elkötelezett harcra, valamint az ennek köszönhetően javuló tendenciákra hivatkozva nyugtatott meg mindenkit és ígért zökkenőmentes világbajnokságot.
Nem ez az első eset, hogy felerősödik az első afrikai rendezésű futball vb kapcsán a közbiztonság miatt aggódók hangja, de a FIFA rendületlenül kiáll elhatározása mellett és minden alkalommal a támogatásáról biztosítja a fekete kontinenst.

Forrás: sports-city.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A női tenisz nyerő ütése

A WTA Tour a Sony Ericssonnal együttműködve elindította a SuperFans névre hallgató social media oldalt. Ez az első alkalom, amikor...

Close