FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sport PR — 2010/02/12 at 16:33

Blatter felszólalt az Afrikával szembeni előítéletek ellen

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elnöke a házigazdákkal szembeni tiszteletlenségnek nevezte az Afrika ellenes kritikákat, amelyek a nyári labdarúgó világbajnokság sikeres megrendezése miatt aggódnak.

Mint ismeretes a sportág történetében először fordul elő, hogy a futball négyévenkénti csúcseseményének a fekete kontinens ad otthont. A június 11-i rajt előtt a jegyek a szokásosnál lassabban fogynak, mert a szurkolók aggódnak a biztonsági körülmények miatt, és magasak az utazási, szállásfoglalási költségek. A futball-vezetők közül több nagy név, köztük Uli Hoeness, a Bayern München elnöke, kritizálta a FIFA-t, mondván az volt az eddigi legrosszabb döntésük, hogy Dél-Afrikának adták a rendezés jogát.
Blatter kifakadt a folyamatos elégedetlenség miatt: „Minden évben 11 millió turista utazik Dél-Afrikába, és senki sem mondja nekik, hogy nem kellene odamenniük. Ez egyfajta Afrika ellenesség. Az úgynevezett régi világ gondolkodásmódját tükrözi, hogy „mi a fenéért kellene Afrikában rendezni a világbajnokságot”. A gyarmatosítók az elmúlt 100 évben elhozták Afrikából annak értékeit, és most ugyanez történik a legjobb labdarúgókkal. Nincs Tisztelet.”
Annak ellenére, hogy a stadionok többsége készen áll, és megreformálták a tömegközlekedést, a biztonság miatti aggodalmak minden korábbinál nagyobbra nőttek, amikor múlt hónapban, néhány nappal az Afrikai Nemzetek Kupája előtt fegyveres támadás érte a togói csapat buszát. Blatter szerint azonban nem szabad az Angolában politikai okokból elkövetett terrortámadást összekeverni a dél-afrikai világbajnokság eseményeivel.
Mindazonáltal valószínűtlennek tűnik, hogy a négy évvel ezelőtti, németországi világbajnoksághoz hasonló gazdasági lökés lesz érezhető Dél-Afrikában. 2006-ban 117 millió fontos profittal, 250 millió fontos turizmusból származó bevétellel és több, mint 2 millió szurkoló látogatásával zárták a rendezők a tornát.

Forrás: timesonline.co.uk

One Comment

  1. Pingback: Újabb árnyék vetült a közelgő labdarúgó világbajnokság tekintélyére | Sportsmarketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Az Arsenal és a Sony tovább fokozza az Emirates stadionbeli meccsnézés élményét

Az Arsenal és a Sony a világon elsőként bemutatja az Emirates stadion vezeték nélküli internet hálózatán keresztül a helyszínen szurkolóknak...

Close