rögbi, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/03/29 at 17:04

A Hat Nemzet Bajnoksága több mint 600 millió dollár bevételt eredményezett

by

Európa legnagyobb, évenként megrendezett, nemzetek közötti rögbi tornája 2010-ben 632,81 millió dollárral növelte a résztvevő országok gazdasági teljesítményét – állítja a MasterCard tanulmánya.

Hat Nemzet Bajnoksága logóA rögbi tovább folytatja erőteljes növekedését a népszerűség, valamint az aktív és passzív részvétel tekintetében. A nemrég véget ért Hat Nemzet Bajnokságáról készített elemzés marketing és kereskedelmi szempontból fényes jövőt jósol a sportág számára.
Gazdaságilag Anglia járt a legjobban az öt hétvégén át zajló tornával, 132,82 millió dollár bevételt könyvelve el, amely a legmagasabb a résztvevők között. Írországnak 123,06, Franciaországnak 122,1, Wales-nek 109, Skóciának 94,56 és Olaszországnak 51,27 millió dolláros gazdasági lökést adott a sorozat.
A kedvező hatás a jegy- és merchandisingbevételeken, a megnőtt szálláshelyfoglalásokon, étel-italfogyasztáson, továbbá a tömegközlekedésre és a helyi nevezetességek megtekintésére való magasabb költésen keresztül volt érezhető.
A mérkőzéseket összesen több mint egymillió néző tekintette meg élőben a helyszíneken, amely enyhe növekedés az előző szezonoz képest, amikor ez a mutató a hétszámjegyű álomhatár alatt maradt.
A televíziós közvetítések szintén rendkívül népszerűek voltak: 125 millió főre becsülik a tornát a képernyőkön keresztül figyelemmel követőket. Három olyan mérkőzés is volt, amely egyenként több mint 10 millió nézőt ültetett a kanapékra. A legnépszerűbb mind közül az utolsó hétvégén tartott Franciaország – Anglia találkozó volt, amikor 15 millió tévénéző volt szemtanúja, amint a gallok teljesítik a Grand Slam-et, vagyis összes ellenfelüket legyőzve nyerik meg a Hat Nemzet Bajnokságát. A nézettségi adatok növekedése a két éve bevezetett újításnak, a szokásos szombat-vasárnap ritmust alkalmanként péntek este megtörő összecsapásoknak is köszönhető, amelyek kedvező fogadtatásban részesültek a közönség részéről.
A MasterCard tanulmánya szerint a sportág sikerei kihatnak a rögbit játszók számára is: az elmúlt két évben mind a hat országban szignifikánsan emelkedett az aktív játékosok száma.

Forrás: prlog.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Labdarúgó világbajnokság földön, vízen, levegőben

A FIFA az IMG Worldwide ügynökség Sports Media divíziójával kötött megállapodást a 2010-es és 2014-es labdarúgó világbajnokságok repülőgépekre és tengerjáró...

Close